Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη και τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη Νοέμβρη, διεκδικώντας την προστασία τους εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν εκατοντάδες αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, από μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, την Δευτέρα 7 του μήνα στην Αγιά.

 

Στη σύσκεψη που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι: Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Μαρμαρίνης, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Σκήτης, Σαρανταπόρου, Καλλιθέας Ολύμπου, Αμπελώνα, Τυρνάβου, Ζαγοράς, Ανατ. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου, Λουρίου, Δρακειάς. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ανάβρας, Κισσάβου, Μελιβοίας, Ορεινά. Οι Σύλλογοι γυναικών: Ανάβρας, Ποταμιάς. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι: Μεταξοχωρίου, Δήμητρας, Ανατολιτών

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης μεμονωμένοι παραγωγοί από την Καστοριά και άλλες μηλοπαραγωγικές περιοχές, ενώ έδωσαν το «παρών», εκφράζοντας την στήριξη τους, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Αγιάς και εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου Αγιάς.

Η μαζική συμμετοχή αγροτών, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί αλλά και βιοπαλαιστές αγρότες που καλλιεργούν κι άλλα προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητά τους με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια, μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί να εξασφαλίσουν λύσεις και κατακτήσεις από την κυβέρνηση που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Μιλώντας εισηγητικά, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, μειώνεται κι άλλο το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημα μας. Η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh. Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή να βρίσκεται πάνω από στα 2 ευρώ, ενώ αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts