vegetables, marketplace, λαχανικά

«Οι παραγωγοί σκέφτονται να παρατήσουν αυτό που κάνουν, δηλαδή την παραγωγική διαδικασία».

 

Επισημάνσεις που πρέπει να φτάσουν σε ώτα υψηλά ισταμένων έγιναν από τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρο Βισβάρδη, ο οποίος προέβλεψε ότι οι δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής θα οδηγήσουν σε εκρίζωση καλλιεργειών του νησιού.

Ένα από τα καίρια ερωτήματα που τίθενται σχετίζεται με τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων που για τους καταναλωτές ανεβαίνουν συνέχεια τα τελευταία χρόνια κι αυτό φαίνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ο αγρότης δεν παίρνει τίποτα παραπάνω.

«Γιατί οι τιμές ανεβαίνουν στο ράφι και για τον παραγωγό μένουν οι ίδιες;» αναρωτήθηκε ο κ. Βισβάρδης και συνέχισε: «Οι παραγωγοί σκέφτονται να παρατήσουν αυτό που κάνουν, δηλαδή την παραγωγική διαδικασία. Τα λέω από το μικρόκοσμο της Ζακύνθου που έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά και στις άλλες περιοχές δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Εδώ έχουμε την εναλλακτική του τουρισμού αλλά η αγροτική παραγωγή θα έπρεπε να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Αυτό δεν συμβαίνει και οι αγρότες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι στάσιμες και από την άλλη το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Αναφέρομαι στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στην ενέργεια που είναι οι βασικοί τομείς».

Η παραγωγή κρασιού

Ειδικά αναφορά έκανε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού για το κρασί και είπε αναλυτικά τα εξής: «Σε πρόσφατη συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, αναφέρθηκε πως το μοναδικό προϊόν που τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει ανέβει η τιμή του για τον παραγωγό, είναι το σταφύλι. Πως λοιπόν να συνεχιστεί η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή σταφυλιών; Για τη Ζάκυνθο είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, που δεν αφήνει περιθώρια για να μειωθεί το κόστος για τον παραγωγό».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts