Στην περιοχή των 4,85 ευρώ κινείται η μέση τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι το κατώφλι των 5 ευρώ το έχουν πλέον πατήσει και στην χώρα της Ιβηρικής, ενώ περαιτέρω άνοδο προεξοφλούν οι αναλυτές από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας της Μαδρίτης.

 

Επικαλούμενοι εμπειρογνώμονες, στην τελευταία έρευνα αγοράς για τον κλάδο του ελαιολάδου που δημοσίευσε η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, οι συντάκτες αναφέρουν ότι μέσα στο Νοέμβριο η ανοδική τάση στην αγορά της Ισπανίας θα ενισχυθεί περαιτέρων, αφού παρά την αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων λόγω περιόδου συγκομιδής, η μικρή παραγωγή σε συνδυασμό με τα εξαντλημένα περιθώρια θα καταστήσουν δύσκολο τον εφοδιασμό των αγοραστών με το ελαιόλαδο της χρονιάς. «Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που βγαίνει από το ελαιοτριβείο πλησίασε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, τα 5 ευρώ το κιλό τον Οκτώβριο» αναφέρεται στην μελέτη, στην οποία σχολιάζεται το γεγονός ότι οι τιμές προ πανδημίας είχαν φθάσει να είναι χαμηλότερες των 2 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Για το Νοέμβριο, η εκτίμηση της έκθεσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «…αναμένεται η τιμή παραγωγής του έξτρα παρθένου να ξεπεράσει ακόμα και το όριο των 5 ευρώ/κιλό και δεν αποκλείεται να παραμείνει στα επίπεδα αυτά έως και το επόμενο έτος».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι υψηλές τιμές του ελαιόλαδου αναμένεται να μεταβάλλουν έως έναν βαθμό τη ζήτηση εντός της χώρας. «Ήδη, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών έκανε τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση, όχι όμως σε ανησυχητικό επίπεδο».

Καταλήγοντας, αναφορικά πάντα με τα περιθώρια μείωσης της κατανάλωσης, η εκτίμηση των συντακτών της έκθεσης αναφέρει πως: «Δεδομένης της σημασίας του προϊόντος στην ισπανική κουζίνα, δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, παρόλο που εξαιτίας του πληθωρισμού, της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μείωσης της προσφοράς θεωρείται βέβαιο ότι οι αγορές ελαιολάδου θα μειωθούν σε σύγκριση με το 2021. Ιδιαίτερα πιθανό είναι επίσης να υπάρξει μία μικρή μεταβολή στον τύπο του ελαιόλαδου που καταναλώνεται, αφού, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, τα νοικοκυριά μπορεί να μειώσουν την κατανάλωση παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και να αυξήσουν την κατανάλωση μη παρθένου ελαιολάδου, όπως και πυρηνέλαιου».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts