δάση

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στο παρά πέντε της διακοπής των εργασιών της Βουλής, ενόψει εθνικών εκλογών, το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν περιλαμβάνει μόνον την τακτοποίηση αυθαίρετων οικισμών στα δάση. Αλλά και ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς και την απόδοσή τους για αγροτικές καλλιέργειες, την εξαίρεση από την δασική νομοθεσία των χορτολιβαδικών εκτάσεων, τακτοποίηση κατασκευών θρησκευτικών χώρων εντός δασών, ακόμα και για την ιερακοθηρία (εκπαίδευση γερακιών).

Αναλυτικότερα, η ομολογημένη από τον αναπληρωτή υπ. Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, πιθανότητα το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις» να μείνει απλώς στα χαρτιά και να μην προλάβει να ψηφιστεί. Δίνει χώρο στην ερμηνεία ότι η κατάθεσή του έγινε για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. Ειδικά καθώς αρκετές από τις ρυθμίσεις του αφορούν ανοιχτά ζητήματα μερίδας πολιτών.

Οι βασικές ενότητες του σχεδίου νόμου είναι δύο. Στην πρώτη περιγράφεται υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται να τακτοποιηθούν για 25 χρόνια (εξαίρεση από την κατεδάφιση) κτήρια που περιλαμβάνονται στις αποκαλούμενες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή του οικισμούς εντός δασικών περιοχών.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πολλές άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στη δασική νομοθεσία. Όπως, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα παραχώρησης έκτασης δάσους έως 30 στρεμμάτων για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Πρόκειται για εκτάσεις που ονομάζονται δασωμένοι αγροί, περίπου το 2% της έκτασης της χώρας, οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν δασική βλάστηση.

Όπως σημειώνεται η προαναφερόμενη ρύθμιση (άρθρο 18 του σχεδίου νόμου) γίνεται έπειτα από αιτήματα πολιτών, φορέων και οργανώσεων. Ώστε να υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών για αγροτική καλλιέργεια στο πλαίσιο και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Προστίθεται ότι η προτεινόμενη διάταξη εκτιμάται θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτραπεί μόνο την αγροτική καλλιέργεια. Δηλαδή μια χρήση που και το Σύνταγμα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να ασκείται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts