«Ξεκινήσαµε φέτος µε τιµές πάνω από τα 2,50 ευρώ το κιλό, αλλά αυτή τη στιγµή το εµπόριο αγοράζει µε 1,70 – 1,80 ευρώ το κιλό και το κακό είναι πως οι παραγγελίες που έχουµε είναι χαµηλές. ∆εν υπάρχει καλή ροή ζήτησης κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για µας τους καλλιεργητές», ανέφερε στην Agrenda, ο παραγωγός Παναγιώτης Γιαννάκαινας, από την περιοχή της Κορινθίας, επισηµαίνοντας ότι «στην περιοχή µας ολοκληρώθηκε η συγκοµιδή της ποικιλίας Mocador και σιγά σιγά µπαίνουµε στις Wonder Cot, Tsounami, Pricia και Lily Cot».

 

Με κτήµατα έκτασης σχεδόν 100 στρεµµάτων, υπό το «Κτήµα Γρύπος», ο συνοµιλητής µας τονίζει χαρακτηριστικά πως «δεν ξέρουµε τί θα µας ξηµερώσει», για να συµπληρώσει ότι «φέτος η παραγωγή τοπικά είναι µικρότερη σχεδόν 40% στις υπερπρώιµες και πρώιµες ποικιλίες, λόγω του παγετού και της γενικότερης αστάθειας του καιρού, ενώ αντίθετα στις µεσοπρώιµες και στις όψιµες η εικόνα φαίνεται πολύ καλύτερη». Στις σηµαντικές ζηµίες που προκλήθηκαν στην παραγωγή, εστιάζει και ο παραγωγός Χάρης Κούρος από το Άστρος Κυνουρίας.

«∆υστυχώς φέτος έχουµε λίγα πράγµατα. Στα Wonder Cot η ζηµιά από τον παγετό αγγίζει το 70%, στα Mocador η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, ενώ στα Τύρινθος φτάνει περίπου το 50% µιας κανονικής χρονιάς. Στα όψιµα, τα δέντρα ευτυχώς έχουν κανονική παραγωγή», εξήγησε. Ως προς τα αίτια για την πορεία «ανώµαλης προσγείωσης» των τιµών παραγωγού, ο καλλιεργητής Νίκος Κοσµάς από την περιοχή του Άργους στην Πελοπόννησο επικεντρώνει στη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει την οικονοµία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts