Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η νέα δέσμη κυβερνητικών μέτρων για την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επαγγελματιών,

λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία και όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά, κάποιες ρυθμίσεις ανακούφισης θα αφορούν και στους αγρότες.

Άλλωστε, όσο περνούν οι μέρες, τόσο δυσκολεύει η κατάσταση και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, αφενός γιατί, οι αγρότες δεν έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και γιατί, κάποιες κατηγορίες παραγωγών αντιμετωπίζουν σαφές πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι, πέραν της ειδικής ενίσχυσης κάποιων ειδικότερων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, για τους οποίους τα στοιχεία συλλέγονται και η ενίσχυση στοιχειοθετείτε, πολλές ελπίδες συγκεντρώνει και μια πρώτη δέσμη ετεροχρονισμού ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των αγροτών, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί μ’ αυτό τον τρόπο μια καλύτερη ρευστότητα η οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί στην άμεση υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ειδική μέριμνα που θα παρέχει τη δυνατότητα μετάθεσης των άμεσων φορολογικών υποχρεώσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τρεις μήνες, όπως έχει συμβεί με πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, επιχειρήσεων, ακόμα και εισοδηματιών. Εκτιμάται μάλιστα ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα έχει ιδιαίτερο κόστος, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών αυτή την περίοδο είναι ελάχιστες και τα έσοδα που αναμένει το Δημόσιο περιορισμένα.

Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση θα δώσει πραγματική ανάσα σε λίγους αγρότες με αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή θα τους δώσει τη δυνατότητα να είναι φορολογικά ενήμεροι και να μπορούν να συνεχίσουν τις υπόλοιπες συναλλαγές τους με το δημόσιο και τις τράπεζες, είτε αυτές αφορούν στην εκτέλεση κάποιων μικρών επενδυτικών προγραμμάτων (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης) είτε να διευκολυνθούν στην ανανέωση της Κάρτας του Αγρότη, του ΑΔΑ κ.λ.π. και γενικά των συναλλαγών τους με τις τράπεζες.

Υπό σκέψη τελεί τελεί προς το παρόν ανάλογη λύση αναστολής των μηνιαίων εισφορών ασφάλισης (ΟΓΑ-ΕΦΚΑ), με το επιχείρημα από την πλευρά των σκεπτικιστών, ότι κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τον προγραμματισμό των ίδιων των αγροτών, τώρα, που, μετά από πολύ κόπο, έχουν μάθει να είναι συνεπείς με το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Βεβαίως, η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητάς τους παραμένει αδήριτη, παράλληλα με το το γεγονός ότι αυτή την εποχή, λίγοι έχουν έσοδα από τη δραστηριότητά τους, ειδικά στις μεγάλες καλλιέργειες, επομένως μια τρίμηνη χρηματοδοτική ανάσα αυτό τον καιρό, θα είχε το νόημά της. Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι σ’ αυτό το διάστημα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις τρέχουσες υποχρεώσεις οι καλλιεργητές σιτηρών, που θα επιλέξουν να διαθέσουν την παραγωγή τους στα αλώνια, δηλαδή μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο.

Κατά τα λοιπά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ειδικότερες κατηγορίες που έχουν πληγεί με άμεσο τρόπος από τις ιδιαίτερες συνθήκες αγοράς το τελευταίο διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούνται με οικονομική καταστροφή, αν δεν έχουν μια κάποια βοήθεια από την Πολιτεία.

Εδώ βέβαια η συζήτηση είναι μεγάλη και τα κριτήρια με τα οποία μπορούν να γίνουν οι επιλογές πολλά. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία, το γεγονός ότι ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είναι ένας καταγεγραμμένος αστός που εκλέγεται μάλιστα με τις ψήφους του -μέχρι πρότινος- υπολοίπου Αττικής, δεν βοηθάει πολύ στη προσέγγιση των προτεραιοτήτων και στην αντικειμενική κατανομή των όποιων ειδικών ενισχύσεων.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έσπευσε να ανακοινώσει 15,3 εκατ. ευρώ ενίσχυση στους παράκτιους αλιείς, από χρήματα του προϋπολογισμού, δηλαδή από τα λεγόμενα de minimis, την ώρα που υπάρχουν αδιάθετα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑλ) για να διευκολύνουν αυτό το σκοπό, κάτι λέει.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βορίδης, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και καχυποψία τα αιτήματα των αιγοπροβατοτρόφων που ξεκάθαρα έχουν υποστεί πλήγμα από τις συνθήκες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων. Το… κάτσε και θα δούμε των κτηνοτρόφων δεν ίσχυσε στην περίπτωση των αλιέων που χωρίς κάποια ιδιαίτερη καταγραφή, κάνουν τον υπουργό να δεσμεύσει τα πρώτα από 15,3 από τα 150 εκατ. ευρώ που του εμπιστεύθηκε το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση.

Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι

Τέλος πάντων! Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Κι εδώ οι πληροφορίες θέλουν τους κτηνοτρόφους να πιστώνονται τελικά μια ενίσχυση, η οποία πιθανότατα θα προκύψει ως επί πλέον τιμή (ανά κιλό) για τα αρνιά και κατσίκια τα οποία ή διέθεσαν πολύ φθηνά (λόγω της κατάστασης) ή έχουν ακόμα αδιάθετα. Ο υπολογισμός δεν είναι απλός, καθώς η όποια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες και λάθη, ωστόσο, με την απαραίτητη πολιτική βούληση η λύση βρίσκεται.

Από ‘κει και πέρα, θέση στις ειδικές ενισχύσεις που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται να παίρνουν:

  • οι καλλιεργητές σπαραγγιών, καθώς είχαν δυσκολία συγκομιδής και διάθεσης της παραγωγής, ειδικά στον Έβρο
  • οι ανθοκαλλιεργητές καθώς έκλεισαν τα σημεία διάθεσης δηλαδή τα ανθοπωλεία, ενώ ευνοούνται γιατί οι περισσότεροι είναι στην Αττική
  • οι μελισσοκόμοι, καθώς τους απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις κυψελών και έχασαν κατ’ ουσία την πρώτη φετινή παραγωγική περίοδο

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο κατάλογος δεν θα κλείσει εκεί, καθώς αιτήματα για ειδική ενίσχυση έχουν τεθεί και από άλλους ειδικότερους κλάδους, οι οποίοι όμως δεν θα είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts