χωραφι

Στ. Αραχωβίτης: “Νέα ΚΑΠ:  Η χώρα απροετοίμαστη, οι αγρότες θα χάσουν πολλά χρήματα το 2023”

 

Κατά την πρωτομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα το «Επίπεδο Προετοιμασίας για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ)» ο Βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις δεκατρείς εργάσιμες ημέρες από την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου, και παρόλα αυτά το  επίπεδο προετοιμασίας είναι ελλιπέστατο τόσο σε επίπεδο Υπηρεσιών του Υπουργείου, όσο και Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τεχνικών συμβούλων, πλατφόρμας. Ταυτόχρονα ο Στ. Αραχωβίτης καυτηρίασε το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης των άμεσα εμπλεκόμενων, των αγροτών.

Προς επίρρωση αυτών ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε “μόλις στις 18-11, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή, έγινε διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη της νέας προγραμματικής περιόδου. Όπως καταλαβαίνετε, προγραμματισμός, ανάθεση σε σύμβουλο τελευταίες ημέρες με διεθνή διαγωνισμό δεν πρόκειται να τελεσφορήσει, πόσο μάλλον να αρχίσει η προετοιμασία, σε επίπεδο διαμόρφωσης να πάρει τις τεχνικές προδιαγραφές και να διαμορφώσει τη νέα πλατφόρμα που χρειάζεται τόσο στις άμεσες ενισχύσεις του «Πυλώνα I» όσο και στην προετοιμασία του «Πυλώνα II».”

Ο Υπουργός από την πλευρά του αρκέστηκε να απαριθμήσει δράσεις του παρελθόντος και την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στον σχεδιασμό και την επείγουσα έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών για το οποίο ερωτάτο. Η δε αναφορά του στο ότι  “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσκολιών και των στενών περιθωρίων που υπάρχουν για την ενεργοποίηση της νέας ΚΑΠ, ειδικά για το πρώτο έτος του 2023 και για τον λόγο αυτό έχει δώσει διετή μεταβατική περίοδο εφαρμογής έως το 2025, ενώ και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών το θέμα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ευελπιστούμε ότι δεν  αποτελεί την επίσημη αλλά και βολική δικαιολογία για τις καθυστερήσεις  και την ελλιπέστατη προετοιμασία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://emvolos.gr

Recommended Posts