sitari_1, στάχια

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού είναι τόσο υψηλές που οι Αφρικανοί καταναλωτές αρχίζουν να εγκαταλείπουν το σιτάρι από τη διατροφή τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Οι παραγωγοί τροφίμων στην Κένυα, την Αίγυπτο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία και το Καμερούν λένε ότι αναμειγνύουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις στα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά τους. Το τοπικό ρύζι, το αλεύρι μανιόκας και το σόργο αντικαθιστούν το σιτάρι, το οποίο έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συμπίεσε τις εξαγωγές από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους φορτωτές.

Αυτές οι εγχώριες καλλιέργειες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις εμπορικές διαταραχές και τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προσφέροντας έτσι κάποια προστασία από τις τιμές των τροφίμων που παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Κένυα εισάγει περίπου το 44% του σιταριού της από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η εκτίναξη των τιμών συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού στο 6,5% τον Απρίλιο. Η Unga Group, η εταιρεία παραγωγής σιτάλευρου μάρκας Exe και αραβοσίτου Jogoo με έδρα το Ναϊρόμπι, βλέπει μια μετατόπιση των πωλήσεων προς τη σειρά Amana με ρύζι και όσπρια.

“Υπάρχει μια αύξηση στην τιμή του αραβοσίτου και του σιταριού που οδηγεί τους καταναλωτές σε άλλες εναλλακτικές λύσεις”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Joseph Choge. “Οι πωλήσεις οσπρίων και ρυζιού αυξάνονται, ενώ οι πωλήσεις σιταριού μειώνονται”.

Η τιμή του καλαμποκιού στην πύλη του αγροκτήματος έχει διπλασιαστεί και οι μυλωνάδες αγωνίζονται να αποκτήσουν αρκετές προμήθειες, είπε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts