agroths_orgoma_1

Στην Ολομέλεια της Βουλής, της Πέμπτης 13-7-2017, συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1177/5-7-2017 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο αναφορικά με «την τραγελαφική κατάσταση στη διαδικασία συνταξιοδότησης των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων γεννηθέντων το 1950».

Στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογράμμισε τα εξής: «Με τον Ν.4387/2016, γνωστό ως «Νόμο Κατρούγκαλου», ψηφίσατε και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΕΦΚΑ. Η βιαστική και εσπευσμένη εφαρμογή του από αρχές του 2017 απεδείχθη ότι ήταν χωρίς σχέδιο, γι’ αυτό και εξελίσσεται ο ΕΦΚΑ σε μια μόνιμη πηγή δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων. Έτσι, είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα και με τους ασφαλισμένους αγρότες στον ΟΓΑ. Με τη διάλυση του ΟΓΑ και την ενσωμάτωσή του στον ΕΦΚΑ, αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγχυση, αγωνία και οι αγρότες βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. Γιατί; Διότι οι γεννηθέντες αγρότες του 1950, οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν την 1-7-2017, ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση. Σήμερα έχουμε 13 Ιουλίου και οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί. Δεν ξέρουν, όμως, πότε θα πληρωθούν. Μάλιστα, πλήρωσαν προκαταβολικά τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Για να έχετε πλήρη εικόνα πόσο πρόχειρα λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, θα σας πω το εξής: Ενώ στις 31/12/2016 έληξε η ασφαλιστική διάρκεια όλων των γεννηθέντων του 1950, συνέχισε ο ΕΦΚΑ να τους στέλνει μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αρκετούς μήνες μετέπειτα, κάτι το οποίο αντιληφθήκατε και το συμμαζέψατε, μπορώ να πω, αρκετά γρήγορα. Παράλληλα, υπήρξε και μια σύγχυση σε αυτό το χρονικό διάστημα με τον «κόφτη» του 60%, αν θα αφορούσε στις συντάξεις των αγροτών, εάν και εφόσον συνέχιζαν τις καλλιέργειές τους. Όταν δόθηκε από εσάς η διευκρίνιση ότι αυτό πηγαίνει το 2024, ήταν ήδη αργά. Είχαν περάσει τέσσερις, πέντε μήνες. Και πολλοί υπό συνταξιοδότηση νέοι αγρότες μετέφεραν είτε τα δικαιώματά τους είτε ακόμα και τις καλλιέργειές τους και σήμερα βρίσκονται χωρίς εισόδημα. Και θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ: Πότε θα πληρωθούν -να μας το πείτε υπεύθυνα- οι γεννηθέντες του 1950 δικαιούχοι – νέοι συνταξιούχοι αγρότες; Και εάν δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν άμεσα, υπάρχει πρόθεση να δοθεί το 80% της προκαταβολής της δικαιούμενης σύνταξής τους, όπως γίνεται και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες των συνταξιούχων;».

Στα ερωτήματα του Βουλευτή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι: «ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τους υπό-συνταξιοδότηση αγρότες και κτηνοτρόφους γεννηθέντες το 1950 είναι να πληρωθούν τμηματικά: 1000 περίπου τον Αύγουστο, 4.000 συντάξεις τον Σεπτέμβριο και κάθε έναν από τους επόμενους μήνες θα δοθούν από 3.000 συντάξεις. Δηλαδή, στο τέλος του Δεκέμβρη θα έχουμε χορηγήσει δεκατέσσερις χιλιάδες συντάξεις».

Ο κ. Τζελέπης, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού τόνισε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ,μάλλον δεν παρακολουθείτε ή δεν γνωρίζετε τα θέματα γύρω από τα δικαιώματα ή τον Νόμο που ψηφίσατε. Πότε βγάλατε την εγκύκλιο ότι και οι νέοι, οι υπό-συνταξιοδότηση αγρότες και κτηνοτρόφοι εντάσσονται στο 2024;Πριν δεκαπέντε μέρες. Έχουμε Ιούλιο. Από τον Ιανουάριο οι νέοι υπό-συνταξιούχοι αγρότες δεν ήξεραν τι θα κάνουν. Μήπως νομίζετε ότι έχουν εμπιστοσύνη στις διαρροές από την πλευρά της Κυβερνήσεως; Καμία. Εγώ προσωπικά κατέθετα επανειλημμένως ερωτήσεις. Η τελευταία ήταν στις 23 Μαΐου και ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Γι’ αυτό και την έκανα επίκαιρη. Από την άλλη πλευρά, μένω έκπληκτος που βάζετε τώρα έναν προγραμματισμό και λέτε ότι τον Αύγουστο θα πληρώσετε περίπου χίλιες συντάξεις, τον Σεπτέμβριο άλλες τρεις χιλιάδες και θα ολοκληρώσετε τον Δεκέμβριο. Αυτοί οι αγρότες συνταξιούχοι είναι χωρίς εισοδήματα πλέον. Το γνωρίζατε, όμως, ότι οι συνταξιούχοι αγρότες έπρεπε 1-7-2017 να πάρουν τη σύνταξη. Τι κάνετε έξι μήνες τώρα; Ποιος είναι ο προγραμματισμός; Τώρα τρέχετε να βγάλετε σχετικές εγκυκλίους για το πώς θα βγουν οι συγκεκριμένες συντάξεις.Μάλιστα, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια σε σχέση με τους αγρότες που είτε έχουν διαδοχική ασφάλιση και σε άλλα ταμεία, είτε έχουν ασφάλιση και στο εξωτερικό. Εδώ, κύριε Υπουργέ, υπάρχει πραγματικά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Το τόνισα επανειλημμένα, γι’ αυτό και κάναμε αυτές τις επίκαιρες ερωτήσεις  πιο μπροστά, εδώ και δύο, τρεις μήνες. Μιλάμε για Έλληνες αγρότες οι οποίοι λόγω του θολού τοπίου που επικρατούσε, αναγκάστηκαν να μεταβιβάσουν δικαιώματα και περιουσίες. Έχουν πρόβλημα επιβίωσης αυτή την στιγμή. Μεριμνήστε τουλάχιστον γι’ αυτές τις χιλιάδες αγροτών να δοθεί τάχιστα το 80% ως προκαταβολή για να μπορέσουν να επιβιώσουν και αφήστε τους σχεδιασμούς στα χαρτιά. Δεν θα σας βγουν. Εδώ θα είμαστε και πάλι.

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agrocapital.gr

Recommended Posts