ελιά, ελαιόδεντρο, ελαιοπαραγωγοί, ημερίδα, χαλάζι

Σημαντικές ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες προκάλεσε το σφοδρό χαλάζι, που τα ξημερώματα της Κυριακής έπληξε περιοχές του νησιού. Η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που «το έστρωσε» ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ως το τελειωτικό χτύπημα στην φετινή ελαιοπαραγωγή του νησιού, μετά την ανομβρία και την δακοπροσβολή, χαρακτηρίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές την χαλαζόπτωση. Ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις των ζημιών και τις αποζημιώσεις.

Από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσουν οι επισημάνσεις των ζημιών από τους υπαλλήλους του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κρήτης, όπως δήλωσε ο διευθυντής του, Νίκος Δασκαλάκης.

Μέχρι στιγμής οι αναφορές για ζημιές που έχουν γίνει στον ασφαλιστικό φορέα, αφορούν μια περιοχή που εκτείνεται από τα βόρεια της Κνωσού μέχρι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι για την μεγάλη οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού:

-εξαιτίας της δραματικής μείωσης και της ποιοτικής υποβάθμισης της παραγωγής από την δακοπροσβολή και την ανομβρία, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζεται το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης από κρατικούς πόρους (de minimis).

Οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2018

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των δικαιούχων παραγωγών, η εξόφληση του 10% των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 17 έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ενώ, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, καταβάλλεται προσπάθεια για την πληρωμή της προκαταβολής των αποζημιώσεων:

 

Διαβάστε τη συνέχεια σε  www.agrocapital.gr

Recommended Posts