Σε «πανδημία» και για τις διεθνείς αγορές δείχνει να εξελίσσεται ο φόβος για την εξέλιξη του κορονοϊού, με την Ευρώπη να ακολουθεί τη βουτιά της Ασίας και το ελληνικό χρηματιστήριο

να πρωτοστατεί σε πτώση η οποία αυτή την ώρα είναι γύρω στο 10% όταν στο άνοιγμα οι απώλειες έφθαναν και το 13%. Σημειωτέον ότι για κάποιες τραπεζικές μετοχές η απώλειες ξεπέρασαν προς στιγμή και το 30%.

Οι εξελίξεις είναι φυσικό να επηρεάζουν και τις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων, καθώς η ζήτηση στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ειδικά για τρόφιμα, έχει μειωθεί, ενώ η κάθετη πτώση της προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα μειώνει αντίστοιχα τις παραγγελίες για λαχανικά, φρούτα εποχής, όσπρια, ζυμαρικά κ.λ.π. τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τα σημεία μαζικής εστίασης.

Η έντονη ανησυχία των προηγούμενων ημερών εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε πανικό με τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων να ξεπουλούν γενικά και χωρίς όριο τιμής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε στο -6% και έχει πλέον μπει σε έδαφος bear market, ενώ απώλειες της τάξης του 8% σημειώνουν ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100, με τους επενδυτές να τρέπονται σε μαζική φυγή, ενώ η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου βυθίζει τον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως.

Το sell-off στην Wall Street την Παρασκευή, το σημερινό ξεπούλημα στην Ασία που έδωσε σήμα για νέα βουτιά στην Ευρώπη και η βύθιση των τιμών του πετρελαίου, δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδα αντιστροφής του κλίματος σύντομα. Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο “άγνωστο”, δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις αλλά και την διάρκεια αυτού του νέου “μαύρου κύκνου” που έχει καλύψει τις αγορές.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, οι μισές πλέον χώρες του κόσμου παρουσιάζουν κρούσματα, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Παράλληλα, οι αγορές κυριαρχούνται από ακραία μεταβλητότητα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις πραγματικές αποτιμήσεις των εισηγμένων. Δυσδιάκριτος παραμένει ο πιθανός πυθμένας του Γενικού Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 13,20% στις μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα εκατ. 6 ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης “βυθίζεται” κατά 18% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 11%, ενώ στο  -19% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης.

Ο έως τώρα απολογισμός της κρίσης λόγω κοροναϊού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και η ταχύτητα με την οποία εξαϋλώθηκαν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους τριγμούς που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 35% τις τελευταίες δύο και κάτι εβδομάδες και από το ξεκίνημα του βίαιου sell-off στις 24 Φεβρουαρίου που προκάλεσε η εξάπλωση του νέου ιού στην Ιταλία, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση που αγγίζει το 53%, ενώ περίπου 15 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η φυγή των επενδυτών έχει γίνει χωρίς διακρίσεις σε ότι αφορά το ταμπλό ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, με όλες τις μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη να βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Η ταχύτητα της πτώσης στο Χ.Α όλα αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των διεθνών αγορών, με κανέναν να μπορεί πλέον να εκτιμήσει το παραμικρό για τη συνέχεια, βλέποντας καθημερινά τις τεχνικές στηρίξεις της αγοράς να καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον το Χ.Α σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες ξεπερνούν το 25%

Σύμφωνα με την Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 600 μονάδες, ενώ μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Κατά την Fast Finance, με συνοπτικές διαδικασίες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στη ζώνη των 670-690 μονάδων. Το επίπεδο αν μη τι άλλο πρέπει να δώσει μία αντίδραση πιθανότατα στο υψηλό των 780 μονάδων (νέο ημερήσιο stop) με ενδιάμεση αντίσταση τις 740 μονάδες. Ωστόσο, μία κατοχύρωση των 670 μονάδων θα εκτροχιάσει περαιτέρω την κατάσταση. O τραπεζικός δείκτης έχει το επίπεδο των 500 μονάδων ως πιθανό επίπεδο αντίδρασης ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 450 μονάδες.

Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο περίπου εβδομάδες οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών. Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agronews.gr

 

Recommended Posts