Την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Αγράφων και των κατοίκων της κοινότητας Βελαώρας έχει προκαλέσει η επιχειρούμενη δημιουργία ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιδημάρχου, Χρύσας Σουλιώτη, στο Star Λαμίας η επένδυση αυτή θα επιφέρει την πλήρη καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, αφού εξορίζει από τις εγκαταστάσεις τους, τους κτηνοτρόφους, που αποτελούν το 80% της αγροτικής οικονομίας του Δήμου Αγράφων.

Από τις 6 Δεκεμβρίου οι κτηνοτρόφοι είχαν προειδοποιήσει τις αρχές με σχετική επιστολή που αναφέρει: “Με έκπληξη παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να μας ενημερώνουν για την πρόθεση ιδιωτικής εταιρείας φωτοβολταϊκών να δημιουργήσει πάρκο φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σμίξη έως Βλάχου και δυτικά σε μία έκταση 3.000 στρεμ.

Η περιοχή αυτή από πολύ παλιά ήταν και παραμένει κτηνοτροφική ζώνη και υπάρχουν σε αυτήν τουλάχιστον τα 2/3 της κτηνοτροφίας του χωριού. Όπως γνωρίζετε οι κάτοικοι του χωριού μας έχουν ως μοναδική εργασία και απασχόληση την κτηνοτροφία. Τα μοναδικά έσοδα των κατοίκων προέρχονται από αυτήν και αποτελεί την μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή όχι μόνο του δήμου Αγράφων αλλά και όλου του νομού. Δυστυχώς όμως στο βωμό του κέρδους οι ιδιώτες δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη χρήση γης και άλλες παραμέτρους. Το προηγούμενο παράδειγμα των ανεμογεννητριών των Αγράφων αποτελεί περίτρανη απόδειξη.

Η εταιρία αυτή έχει προχωρήσει ήδη σε αίτηση χαρακτηρισμού της κτηνοτροφικής έκτασης αφού βέβαια έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές μελέτες. Είναι από ότι βλέπουμε έτοιμοι για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την τελική πραγματοποίηση του σχεδίου τους. Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούμε την αρωγή σας στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε τη δημιουργία του πάρκου από την εταιρεία. Να μην υλοποιηθεί ο στόχος της που θα έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας. ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ OTI ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΕΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ Η ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΑΓΕΛΑΔΑ.”

Να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που κινδυνευουν με δήμευση των βοσκοτόπων τους, πριν από 55 χρόνια έχασαν τη γη τους για τη δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν το Δασαρχείο Καρπενησίου απέστειλε στον Δήμο Αγράφων και στην τοπική κοινότητα Βαλαώρας Πράξη Χαρακτηρισμού 3.000 χιλιάδων στρεμμάτων για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην περιοχή από την εταιρεία CENTAURUS ENERGY SOLUTION 1 IKE. Το εκπληκτικό είναι ότι η περιοχή αυτή στο σύνολό της είναι δηλωμένος βοσκότοπος από τους κτηνοτρόφους της Βαλαώρας στο ΟΣΔΕ.

Αν τελικά αυτά τα 3.000 στρέμματα αλλάξουν χρήση και παραχωρηθούν για φωτοβολταϊκά, το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό της Ευρυτανίας θα απομείνει χωρίς τουλάχιστον τα 2/3 των βοσκοτόπων του, καθώς για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών ο χώρος περιφράσσεται με συρματοπλέγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ακριβώς περιοχή ζει για χιλιάδες χρόνια το ενδημικό είδος της μικρόσωμης βραχυκερατικής αγελάδας προσαρμοσμένης απόλυτα στις συνθήκες του τόπου. Πρόκειται για προστατευμένο είδος, επιδοτούμενο, καταγραμμένο και πιστοποιημένο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή ζουν ελεύθερα σε αγέλες και τα γνωστά περίφημα άλογα της Πίνδου, που μπορεί να τα επισκεφθεί και να τα δει κανείς από κοντά.

Η Βαλαώρα, μαζί με άλλα χωριά και οικισμούς που χάθηκαν για πάντα το 1965 με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών στον Αχελώο, έχασε χιλιάδες στρέμματα γόνιμων χωραφιών στην κοιλάδα του Αχελώου, που «πνίγηκαν» στα νερά. Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν τοπικοί σεισμοί και καταστροφές που συνόδευσαν τη δημιουργία της λίμνης και την άνοδο της στάθμης της, μέχρι την τελική σταθεροποίησή της, με ένα νέο κύμα εγκατάλειψης της περιοχής εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας. Οσοι κάτοικοι έμειναν, χωρίς χωράφια πλέον, στράφηκαν στην κτηνοτροφία και από αυτήν κρατήθηκε το χωριό ζωντανό, χωρίς αγροτική παραγωγή.

Το ενδεχόμενο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών προκάλεσε τον σύσσωμο ξεσηκωμό των κατοίκων, που πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση και εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση των βοσκότοπων που συνδέονται πλέον με την ίδια την ύπαρξη του χωριού. Πρώτη τους κίνηση θα είναι η μαζική κατάθεση ενστάσεων κατά της απόφασης του Δασαρχείου Καρπενησίου, το οποίο επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο και απαράμιλλη βιασύνη να προχωρήσει στην πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής στο αίτημα ενός ιδιώτη. Είναι ενδεικτικό ότι αν οποιοσδήποτε θελήσει να αγοράσει ένα κτήμα στην περιοχή, για να γίνουν συμβόλαια της αγοραπωλησίας απαιτείται πράξη χαρακτηρισμού για την έκδοση της οποίας απαιτούνται 6 μήνες έως 1 έτος περίπου.

Με ομόφωνο ΟΧΙ για τα φωτοβολταϊκά Βελαώρας έκλεισε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts