Με πολύ καλά αποτελέσματα προδιαγράφεται ο τρύγος στον Τύρναβο, της Λάρισας, τόσο για τους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου αλλά και στις οινοποιήσεις των άλλων ποικιλιών.

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, περίπου στα περσινά επίπεδα, ενώ οι ποικιλίες Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon σημειώνουν σημαντική αύξηση τιμής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την κεντρική αμπελοοινική συνεταιριστική οργάνωση ΚΕΟΣΟΕ, το φετινό χρονικό του αμπελώνα της περιοχής του Τυρνάβου έχει ως εξής:

-H έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2019 παρουσίασε οψιμότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

-Εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της έντονης υγρασίας από τον Μάιο έως και τις αρχές Ιουλίου, ευνοήθηκε η εισαγωγή μυκητολογικών ασθενειών στο αμπέλι όπως περονόσπορος και ωίδιο.

-Η προσβολή από περονόσπορο ήταν πιο έντονη σε περιοχές του Τυρνάβου μικρής όμως έκτασης οι οποίες επλήγησαν από το χαλάζι στις 16 και 18 Απριλίου 2019.

-Επίσης, στις αρχές του Ιουνίου σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην περιοχή του Δαμασίου με καταστροφικές συνέπειες σε μεγάλο μέρος του αμπελώνα.

-Σε κάποιες από τις περιοχές η ζημιά που προκλήθηκε ήταν έντονη φτάνοντας το 100 %.

-Δεδομένης της παρατεταμένης υγρασίας και των πληγών που δημιουργήθηκαν από το χαλάζι υπήρξε έντονο πρόβλημα με περονόσπορο στην περιοχή του Δαμασίου και μείωση παραγωγής.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts