Ο ίδιος εκτίµησε πως για τη δράση αυτή ενδεικτικά θα διατεθούν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης και θα αφορά καλλιέργειες µε γηρασµένο ή φθαρµένο φυτικό κεφάλαιο και την αναδιάρθρωση σε παλιές φυτείες ώστε να αντικατασταθούν µε νέες, πιο αποδοτικές και προσαρµοστικές ποικιλίες και σύγχρονα σχήµατα καλλιέργειας.

Mε βάση τις µέχρι τώρα αναφορές αλλά και τα αιτήµατα των παραγωγικών φορέων, στην πρώτη γραµµή του σχεδίου αναδιάρθρωσης φαίνεται πως βρίσκονται προϊόντα όπως το συµπύρηνο ροδάκινο και η Κορινθιακή Σταφίδα.

Σηµειώνεται πως στο πρώτο πακέτο «ώριµων» έργων-µεταρρυθµίσεων που δροµολογεί άµεσα η Ελλάδα να τρέξει µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης δεν περιλαµβάνεται η αναδιάρθρωση καλλιεργειών σύµφωνα τουλάχιστον µε τη λίστα που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών. Ως εκ τούτου η πρόσκληση δύσκολα θα βγει εντός του 2021 και πιθανότερο είναι να είναι έτοιµη για αιτήσεις εντός του 2022. Άλλωστε, το 70% των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης θα πρέπει να έχει δεσµευθεί (νοµικές δεσµεύσεις µε προκηρύξεις) εντός της διετίας 2021-2022 και το 30% το 2023. Οι πληρωµές θα µπορούν να γίνονται έως το τέλος του 2026.

Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης για Συνεργατικά Σχήµατα

Ένα ακόµα πρόγραµµα που θα προκηρυχθεί µε κονδύλια από το Ταµείο Ανάκαµψης θα είναι τα µεγάλα Σχέδια Βελτίωσης µόνο για τα Συνεργατικά Σχήµατα µε προϋπολογισµό που θα κυµαίνεται γύρω στα 300 - 400 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον κ. Οικονόµου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts