Μετά από έναν ακόμη γύρο συνομιλιών, επιβεβαιώθηκε η εκ νέου παράταση της διεθνούς συμφωνίας που διασφαλίζει έναν ασφαλή διάδρομο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών προς το εξωτερικό, όμως αυτή τη φορά μόνο για 60 ημέρες

 

Oι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της λεγόμενης Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, διεξάγονται σε μια «κρίσιμη στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις

Η Ουάσιγκτον προσβλέπει σε ανανέωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η συμφωνία, που ανανεώθηκε για 120 ημέρες τον Νοέμβριο, ισχύει μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι εμφανίζονταν το τελευταίο διάστημα να βάζουν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις αναφορικά με τη διασφάλιση των αγροτικών τους προϊόντων, τελικά νωρίτερα ανακοινώθηκε και επισήμως η παράταση της συμφωνίας, χωρίς νέες τροποποιήσεις.

«Η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις στη νέα παράταση της συμφωνίας, μετά την λήξη της νέας παράτασης της στις 18 Μαρτίου, αλλά μόνο για 60 ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που υπέγραφε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν μετά το πέρας των συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Γενεύη με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Πάντως, από την πλευρά του ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Ολεκσάντερ Κουμπράκοφ με ανάρτηση του σχολίασε πως η αρχική συμφωνία προέβλεπε για παράταση 120 ημερών και όχι μόνο για τις 60 ημέρες που εμφανίστηκε να δηλώνει τώρα η Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τόνισε πως η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας είναι απαραίτητη για τη διεθνή κοινότητα, καθώς επέτρεψε τις εξαγωγές σιτηρών σε αναπτυσσόμενες χώρες και συνέβαλε στη μείωση των τιμών στα τρόφιμα.

Σε κάθε περίπτωση διπλωματικές πηγές από τον ΟΗΕ χαιρέτισαν το τελικό αποτέλεσμα που σε κάθε περίπτωση ήταν η διατήρηση της συμφωνίας που εκτιμάται πώς έχει ήδη επιτρέψει τη μεταφορά 23 εκατ. τόνων ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών, προς το εξωτερικό.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε πως πλήρης ανακοίνωση που θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών θα εκδοθεί αργότερα, μέσα στη μέρα.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts