Τα πρώτα συμπτώματα ασθενειών και εντόμων στη φιστικιά και στην καρυδιά καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας βοτρυοσφαίρια, όπως οι ξηράνσεις φύλλων και οι κηλιδώσεις των καρπών. Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ευνοούν την ταχύτατη εξάπλωση της ασθένειας.

Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ οι επεμβάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο. Το Περιφερειακό Κέντρο τονίζει ότι, για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

Σεπτορίωση

Ευνοϊκές είναι, όμως, οι συνθήκες και για τη Σεπτορίωση, καθώς οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου έχουν ευνοήσει την εμφάνιση της ασθένειας. Οι ψεκασμοί, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής και εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δέντρων με το ψεκαστικό υγρό.

Ψύλλα

Την ανίχνευση του εντόμου ψύλλα σε διάφορες περιοχές καταγράφει, επίσης, το Περιφερειακό Κέντρο. Συμβουλεύει τους παραγωγούς να ελέγχουν την καλλιέργειά τους και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές να διενεργηθεί άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό προϊόν. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι ο πληθυσμός της ψύλλας, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τη σημαντική εξασθένηση της καλλιέργειας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts