Να λάβει σοβαρά μέτρα για τυχόν ελληνοποιήσεις ζητούν από το κράτος οι αγρότες.

Εξαιρετικά ελάχιστα εκτιμώνται τα αποθέματα ντόπιας πατάτας, με αποτέλεσμα λόγω της ζήτησης, οι τιμές στον παραγωγό, αλλά και στο ράφι, να έχουν ανέλθει.

Ο κ. Ηλίας Σταθόπουλος ασχολείται με το χονδρικό εμπόριο πατάτας με έδρα στο Κουρτέσι Ηλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την χρονική περίοδο οι ντόπιες πατάτες στο εμπόριο είναι ελάχιστες και κυρίως σε περιοχές όπως είναι η Ηλεία και η Θήβα. Οι τιμές παραγωγού σήμερα είναι μεν στα 50 λεπτά το κιλό, αλλά δεν υπάρχει προϊόν. Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρει στον ΑγροΤύπο πως οι πατατοπαραγωγοί πρόερχονται από δυο πολύ κακές σεζόν, η κατάσταση δε, δυσκολεύει περαιτέρω καθώς τα κόστη θα περάσουν φέτος τα 1.000 ευρώ το στρέμμα στην Ηλεία, όταν πέρσι ήταν 700-800 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει το κράτος και η επίσημη πολιτεία να δώσει βάρος στο προϊόν και να ανατρέψει το σκηνικό με τις αθρόες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο, η οποία και πιέζει το προϊόν στο χωράφι. Όπως μας είπε ο κ. Σταθόπουλος, επίσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ντόπιο προϊόν αρκετό, έχουν σταματήσει να γίνονται εξαγωγές και οι επιχειρήσεις του χώρου αναμένουν τη νέα εσοδεία. Τέλος, ο κ. Σταθόπουλος εκτιμά πως παρά τις δυσκολίες λόγω του καιρού, φέτος τα στρέμματα που καλλιεργούνται στη ζώνη της Ηλείας, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Ο κ. Χρήστος Παλαιοπάνος καλλιεργεί πατάτες στην Χρυσοβίτσα Πίνδου, συσκευάζει και εμπορεύεται το προϊόν με το brand Χρυσή Πατάτα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, αυτή την περίοδο είναι λίγη η ντόπια πατάτα. Ο ίδιος συγκομίζει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο κάθε χρόνο και διαθέτει στην χονδρική ή και στην λιανική την πατάτα του. Σήμερα πιάνει, όπως μας λέει, μια τιμή στα 50 λεπτά στην χονδρική και 80 λεπτά στην λιανική. Συνολικά στην εν λόγω περιοχή καλλιεργούνται γύρω στα 1.400 στρέμματα.

Ο κ. Ηρακλής Ιωαννίδης καλλιεργεί πατάτα στην περιοχή Λευκόγεια του Κάτω Νευροκοπίου. Όπως λέει η χρονιά που μας πέρασε πήγε καλά και σήμερα ένα 5% της εσοδείας δεν έχει ακόμα διατεθεί στο εμπόριο. Βέβαια, όπως προσθέτει, υπάρχει ανησυχία για τα κόστη της νέας χρονιάς και πολύς κόσμος προσανατολίζεται να σπείρει λιγότερα στρέμματα για να κοντρολάρει το αυξημένο κόστος. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού σήμερα, αυτές κυμαίνονται στα 40-45 λεπτά ανά κιλό. Η προετοιμασία των χωραφιών για τη νέα χρονιά θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου στην περιοχή, με την συγκομιδή να ξεκινά Αύγουστο και να τελειώνει το φθινόπωρο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts