Στα χνάρια της ποικιλίας καπνού «Κατερίνη» που ήδη έχει κατοχυρώσει μια αύξηση στην τιμή παραγωγού περίπου 45-50 λεπτά από πέρυσι, κινείται πλέον και ο «Μπασμάς», οι εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή της Ροδόπης, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο καλλιεργητικό κέντρο της χώρας, για τον αρωματικό καπνό ανατολικού τύπου, έχουν ξεκινήσει σταδιακά από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τα ζυγίσματα του πρώτου και δεύτερου «χεριού».

 

Από τη µέχρι τώρα εµπορική δραστηριότητα, όπως ανέφερε στην Agrenda ο Αµέτ Σινάν, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, οι τιµές, κατά µέσο όρο διαµορφώνονται στα 3,90 έως 4,10 ευρώ το κιλό και είναι περίπου 50 λεπτά υψηλότερες από τις τιµές των δύο πρώτων «χεριών» αντίστοιχα πέρυσι.

Από την αρχή της εβδοµάδας που ξεκίνησε µετά τα Φώτα, δειλά – δειλά άρχισαν κάποια ζυγίσµατα και σε παραγωγή Μπασµά από το τρίτο χέρι, τα οποία αναµένεται να συνεχιστούν και στις επόµενες 15-20 ηµέρες, µέχρι το τέλος του µήνα, ενώ αµέσως µετά προγραµµατίζεται να µπουν στο ζύγι και τα λεγόµενα «ούκια» από το τελευταίο τέταρτο χέρι, που είναι τα πιο ποιοτικά καπνά και τα επιζητά πολύ το εµπόριο.

«Ενδιαφέρον πάντα υπάρχει από τις µεταποιητικές για τον Μπασµά. Το πρόβληµα είναι ότι δεν µπορούµε εµείς οι παραγωγοί να πιάσουµε την τιµή που του αρµόζει», ανέφερε ο κ. Σινάν, αποφεύγοντας να προσδιορίσει σε ποιο ύψος µπαίνει ο πήχης της διεκδίκησης για το 3ο και το 4ο χέρι, για να µην προκαταλάβει τις διαπραγµατεύσεις, όπως είπε.

Συµπλήρωσε δε, πως, µέχρι στιγµής, έχουν ζυγιστεί 1.000 – 1.500 τόνοι της φετινής παραγωγής, η οποία εµπορικά θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι τον Μάρτιο µε βασικούς αγοραστές τη ΣΕΚΕ, τη Μισιριάν και τη Socotab, ενώ έπονται Γλεούδης και Ναξιάδης, µε µικρότερες προµήθειες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts