τρακτέρ

Ενα πολύ επικίνδυνο σκηνικό απραξίας έχει παγιωθεί το τελευταίο διάστημα, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την πορεία της αξιολόγησης των φακέλων των Σχεδ. Βελτίωσης. Ανήμποροι να απεγκλωβιστούν από την ατολμία του μηχανισμού, που θα έπρεπε να κάνει τα αδύνατα – δυνατά για να τρέξει ομαλά και τάχιστα η διαδικασία, και χωρίς δυνατότητα να προβούν σε οποιονδήποτε προγραμματισμό, οι παραγωγοί που έχουν αιτηθεί επενδύσεις προχωρούν σε ένα αβέβαιο τοπίο. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ξεκαθαρίσει τη στασιμότητα που επικρατεί.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ. Α. Α. Τ δεν παίρνει τις αυτονόητες πρωτοβουλίες για να δοθεί μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο περιβόητο ζήτημα των τιμοκαταλόγων, το οποίο μοιάζει να προχωρά μέσω ορισμένων υπηρεσιακών που έχουν αναλάβει, ελλείψει ξεκάθαρης κατεύθυνσης, δυσανάλογες ευθύνες. Την ίδια ώρα, το Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ. Α. Α. Τ δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες για να δοθεί μία κατεύθυνση στο ζήτημα των τιμοκαταλόγων των σχεδίων βελτίωσηςπαραμένει με σοβαρές ελλείψεις, ενώ αρκετοί αξιολογητές δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τα αίτια που πάνε φθινόπωρο την αξιολόγηση

Δεν έχουμε την παραμικρή εικόνα, οι μελετητές μας λένε ότι οι αξιολογήσεις έχουν προβλήματα και επιπλέον ακόμα περιμένουμε τι θα γίνει με τον τιμοκατάλογο. Τελικά, όσοι έχουν τα χρήματα θα προχωρήσουν μόνοι τους, χωρίς να περιμένουν άλλο κάποια στήριξη.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία προέρχεται από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με αγρότες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και είναι ενδεικτική της απογοητευτικής κατάστασης που επικρατεί.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ορισμένες περιφέρειες βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο. Θεσσαλία και Κρήτη έχουν ολοκληρώσει άνω του 60% των αξιολογήσεων και από κοντά έπονται Ήπειρος και Κεντρ. Μακεδονία. Ωστόσο, άλλες περιφέρειες βρίσκονται πολύ πιο πίσω. Απευθυνόμενοι σε στελέχη περιφερειών και αξιολογητές για τη δυσανάλογη αυτή εικόνα, λάβαμε την εξής ερμηνεία. “Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τις περιφέρειες. Αξιολογητές έχουν παραλάβει φακέλους (σ.σ. κατά πολλούς φτάνουν ακόμα και το 30% του συνόλου), με σημαντικές ελλείψεις και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση”.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts