Κορυφώνεται η αγωνία για περίπου 15. 000 αγρότες, καθώς ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες η αξιολόγηση των φακέλων του Υπομέτρου 4. 1 από τις περιφέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σε ορισμένες εξ αυτών οι αξιολογητές έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΠΣΚΕ), χωρίς ωστόσο να μπορούν προς το παρόν να προχωρήσουν σε οριστικοποιήσεις των φακέλων.

Σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η αξιολόγηση είναι η δημοσίευση της απόφασης του ορισμού της αμοιβής των αξιολογητών. Πληροφορίες της «ΥΧ» αναφέρουν ότι η απόφαση βρίσκεται στο τυπογραφείο και περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία: Πρώτον, το ύψος της αμοιβής ανά αξιολογημένο φάκελο (25 ευρώ μεικτά). Δεύτερον, ότι για να καταβληθεί η αποζημίωση, ο αξιολογητής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του έως τις 30 Ιουνίου. Το μεγάλο ζήτημα που παραμένει αναπάντητο είναι η κάλυψη των απαιτούμενων κονδυλίων, που φτάνουν το 300% των διαθέσιμων χρημάτων.

Θεσσαλία και Κρήτη προηγούνται

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στην Περιφ. Θεσσαλίας, Αποστολία Καραφύλλη, η αξιολόγηση των 1. 762 φακέλων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης επί των ηλεκτρονικών φακέλων χωρίς ακόμα να μπορούν οι αξιολογητές να προβούν σε οριστικοποίησή τους στο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης, περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από το σύστημα, αλλά για να μην καθυστερούμε κάνουμε την προεργασία των φακέλων, ώστε να απομένουν κάποιες επιπλέον διαδικασίες.

Έχει γίνει η ενημέρωση των περιφερειών προς τους αξιολογητές και χθες (σ.σ. 5/3) μας έγινε και ενημέρωση από κλιμάκιο του ΥΠ.Α.Α. Τ σε λεπτομέρειες της διαδικασίας. Εκτίμησή μας είναι ότι είμαστε εντός χρονικών ορίων. Ωστόσο, απομένουν κάποιες διευκρινίσεις και ρυθμίσεις λεπτομερειών από πλευράς υπουργείου». Η ίδια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υπερδέσμευσης που θα απαιτηθεί για να εγκριθούν όλοι οι φάκελοι: «Η δημόσια δαπάνη που έχουμε στη Θεσσαλία και για τις δύο δράσεις (4.1.1, 4.1. 3) είναι περίπου 30. 883. 853 ευρώ, ενώ η αιτούμενη δημόσια δαπάνη φτάνει τα 100 εκατομμύρια.

Επειδή στα Σχέδια που αφορούν αγορά ελκυστήρα έχουμε μεγάλο ποσό, το ΥΠ.Α.Α. Τ έχει κάνει μια καλή δουλειά με τους τιμοκαταλόγους που θα μας δώσει, έτσι ώστε να μην μπορούμε να δεχθούμε κάποια επένδυση πάνω από την τιμή που μας ορίζεται σε αυτούς τους τιμοκαταλόγους. Εκτιμούμε ότι αυτό από μόνο του θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε περί τα 20 εκατ. ευρώ».

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts