Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
“Τρία χρόνια έχει να αγοράσει καπνά από τη Θράκη η Philip Morris”

“Τρία χρόνια έχει να αγοράσει καπνά από τη Θράκη η Philip Morris”

Αγροτικά Νέα 🕔October 27, 2021

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Θρακιώτες καπνοπαραγωγοί, με το επάγγελμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερο τα τελευταία χρόνια.

Οι κομμένες επιδοτήσεις, οι άστατες καιρικές συνθήκες κι ο διεθνής ανταγωνισμός τιμών, αναγκάζουν έναν-έναν τους Θρακιώτες καπνοπαραγωγούς να παρατούν την καλλιέργεια, δοκιμάζοντας κάτι άλλο ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό.

«Άνθρωποι κάθε μέρα φεύγουν», περιγράφει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν: «θέλουν δεν θέλουν θα φύγουν, δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Με τα σημερινά δεδομένα αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των καπνοπαραγωγών, η κατάσταση στον κλάδο θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων στην τοπική οικονομία κι έτσι ένα-ένα τα μαγαζιά θα κλείνουν.

Καλή ποιότητα, κακές τιμές

Καλή ποιότητα, κακές τιμές. Σε αυτή τη φράση μπορεί να συνοψιστεί η κατάσταση των καλλιεργειών καπνού στη Θράκη.

Παρά τον άστατο καιρό φέτος, με πολλές βροχοπτώσεις, οι καλλιέργειες έδωσαν ποιοτικό καπνό, σύμφωνα με τον Εσάτ Χουσεΐν.

Πάντως, ακόμη υπάρχουν κάποια αμάζευτα ποιοτικά καπνά σε διάφορες περιοχές του Νομού.

Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει ο εκπρόσωπος των καπνοπαραγωγών, το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα αλλά οι τιμές πώλησης.

«Με αυτά τα λεφτά που πουλάνε (οι καπνοπαραγωγοί) το 90% πάει στα έξοδά τους», υποστήριξε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό από χώρες των Βαλκανίων, που έχουν πολύ μικρότερο κόστος ζωής και πολύ μικρότερο κόστος καλλιέργειας, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία, η Σερβία, που πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι πως μία εταιρία κολοσσός στον κλάδο του καπνού, η Phillip Morris, για τρίτη χρονιά φέτος δεν θα αγοράσει καπνά από τη Θράκη, στρεφόμενη στη φθηνότερη αγορά των Βαλκανίων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο : https://www.agro24.gr