Συναγερμός έχει σημάνει στους παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας, από τα τερτίπια του καιρού, που θυμίζει χειμώνα μόνο στο ημερολόγιο. Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν στερήσει ώρες ψύχους στα περισσότερα είδη δέντρων και εκφράζονται φόβοι ότι ίσως να «ναρκοθετηθεί» η ομαλή ανθοφορία την άνοιξη, ενώ ανησυχία προκαλείται και λόγω των υψηλών υγρασιών.

 

«Είναι πολύ ζεστός ο χειμώνας φέτος και αν δεν πέσει η θερμοκρασία, καήκαμε. Ειδικά οι υπερπρώιμες ποικιλίες στα ροδάκινα και βερίκοκα, αλλά και καλλιέργειες όπως είναι τα κορόμηλα ή τα αμύγδαλα, που δεν έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ψύχους, είναι πιθανό να ξεγελαστούν τα δέντρα και να ανθίσουν. Οπότε εάν αργότερα το Φεβρουάριο ή την άνοιξη έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς, η καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη», εξηγεί η ερευνήτρια του Τμήματος Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, Παυλίνα Δρογούδη, τονίζοντας πως ανάλογα με την καλλιέργεια, πρέπει να συγκεντρώνει κάθε χρόνο κάποιες ώρες ψύχους με θερμοκρασίες από 0 έως 7,2 βαθμών Κελσίου.

Μεγάλο κίνδυνο φαίνεται να αντιμετωπίζει από την καλοκαιρία μέσα στην καρδιά του χειμώνα η ελιά. «Ίσως όχι τόσο η Κορωνέικη, η οποία ευδοκιμεί και σε θερμά κλίματα, αλλά σίγουρα ποικιλίες όπως είναι η χονδροελιά της Χαλκιδικής θα έχουν προβλήματα», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής στο εργαστήριο της δενδροκομίας, Αθανάσιος Μολασιώτης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ήδη για στη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς έχουν χαθεί τουλάχιστον 30% των ωρών ψύχους που έχει ανάγκη το δέντρο για να μην εμφανίσει δυσλειτουργίες που θα έχουν αντίκτυπο στην καρποφορία του». Τόνισε βέβαια ότι «πολλές φορές ο καιρός γυρίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και εν τέλει αναπληρώνουν τα δέντρα τις ώρες ψύχους που χρειάζονται».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts