Η εμπορική σεζόν 2021-2022 για το σιτάρι του Καναδά σημαδεύτηκε από την ξηρασία, κάτι που είχε ως αντίκτυπο την άνοδο των διεθνών τιμών.

Σημειωτέον ότι η κατάσταση στην Ρωσία επηρεάζει την Ελλάδα κυρίως ως προς το μαλακό σιτάρι, ενώ η κατάσταση στον Καναδά, ως προς το σκληρό σιτάρι.

Οι εξαγωγές σιταριού Καναδά μειώθηκαν κατά 37% (Αύγουστος – Νοέμβριος 2021), σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της ανόδου των τιμών διεθνώς, έφτασαν σε αξία στο 95%, της αξίας των εξαγωγών της προηγούμενης σεζόν. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στην τελευταία του έκθεση, αν και ορισμένες περιοχές των σταροχώραφων της χώρας έχουν καλυφθεί από χιόνι, εντούτοις η υγρασία του εδάφους είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κανονικά, κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους Καναδούς αγρότες και για τη νέα σεζόν.

Μειωμένη 38% η παραγωγή

Η παραγωγή σιταριού του Καναδά το 2021 μειώθηκε κατά 38% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λόγω των μειωμένων αποδόσεων των σιτοβολώνων που επηρεάστηκαν από την ξηρασία και μιας μείωσης της τάξης των 6 εκατ. στρεμμάτων στις φυτεύσεις ανοιξιάτικου σιταριού. Η βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο στα περισσότερα μέρη των καναδικών σιταροχώραφων και η ελλιπής υγρασία του εδάφους, εξακολουθεί και προκαλεί προβληματισμό στους παραγωγούς. Σύμφωνα με το USDA, σε γενικές γραμμές, το Σασκάτσουαν (εκεί καλλιεργείται το 50% του Καναδέζικου σιταριού) αναφέρει το υψηλότερο ποσοστό κανονικής βροχόπτωσης από την 1η Νοεμβρίου και η Μανιτόμπα αναφέρει τη χαμηλότερη, αλλά οι χειμερινές βροχοπτώσεις ήταν πολύ μεταβλητές εντός των επαρχιών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts