Και τη φετινή χρονιά εμφανίστηκαν προβλήματα στις παρτίδες ακτινιδίων που εξάγονται, κυρίως από την Άρτα προς την Ιταλία. Τις προηγούμενες χρονιές το πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι η συγκομιδή γινόταν πρόωρα με αποτέλεσμα τα ακτινίδια να εξάγονται «ξινά» και οι καταναλωτές του εξωτερικού,

όπως και οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να απορρίπτουν τα ελληνικά προϊόντα. Φέτος, οι παρατυπίες έχουν να κάνουν με την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι τις νομοθετικές διατάξεις και τυχαίνει και φέτος να είναι από την Άρτα, δυσφημώντας τους νομότυπους και ποιοτικούς παραγωγούς.

Αυτό που συνέβη φέτος είναι ότι μετά από ελέγχους των γεωτεχνικών του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σταμάτησε η εξαγωγή παρτίδας ακτινιδίων που δεν ακολουθούσε τις προδιαγραφές της Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο Agro24 (και σε όλα τα τοπικά και αγροτικά sites) το «μπλοκάρισμα» της εξαγωγής ήταν «δι’ ασήμαντον αφορμή», δηλαδή για… δύο φυλλαράκια.

Η άλλη πλευρά όμως, που είναι οι ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο ανήκει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, καταγγέλει ότι υπέστη εκφοβισμό και ότι για πολλοστή φορά εμποδίζονται οι έλεγχοι.

Επειδή το έργο έχει επαναληφθεί και τα προηγούμενα χρόνια, κάτι πρέπει να γίνει ώστε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η νομοθεσία και να διασφαλίζεται το ελληνικό προϊόν και η φήμη των Ελλήνων παραγωγών στο εξωτερικό. Όσοι δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη, καλύτερα να μην εξάγουν και να διαθέσουν την παραγωγή τους σε άλλα κανάλια διανομής. Βέβαια, αυτό δεν θα γίνει, ιδιαίτερα σε χρονιές όπως η φετινή, που η ζήτηση ακτινιδίων και άλλων φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι αυξημένη… Πάντα οι αγορές της Ιταλίας και της Ευρώπης είναι πιο ελκυστικές…

Η καταγγελία της ΠΟΓΕΔΥ για παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτών

Είναι γνωστό ότι ο ελεγκτικός ρόλος των Γεωπόνων είναι πολλαπλός αφού αποσκοπεί στην ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και την υγεία του φυτικού κεφαλαίου, την ορθολογική χρήση φυτοπροταστευτικών προϊόντων και διεξάγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η αποτελεσματικότητα αυτών των ελέγχων αποδεικνύεται περίτρανα αφ’ ενός από ότι δεν έχουμε διατροφικές κρίσεις στην χώρα μας και αφ’ ετέρου ότι τα ελληνικά τρόφιμα έχουν κατακτήσει παγκοσμίως φήμη ως ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.

Όπως όμως αποδεικνύεται αυτό ενοχλεί κάποιους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους αδιαφορώντας αν οι πρακτικές που εφαρμόζουν είναι ολέθριες για την ελληνική γεωργία. Δυσανασχετούν αυτοί που αρνούνται να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας δημιουργώντας μεταξύ των άλλων και αθέμιτο ανταγωνισμό ως προς ομοειδείς επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Είναι αυτοί που θεωρούν τους πελάτες τους στο εξωτερικό ως «μιας χρήσης» αδιαφορώντας για την ποιότητα ή ασφάλεια των προϊόντων που διακινούν με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση των ελληνικών προϊόντων. Είναι όμως τραγικό να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές και συνεταιρισμοί που υποτίθεται ότι προασπίζουν πρωτίστως τα συμφέροντα των παραγωγών αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ενεργούν για την προάσπιση προσωπικών και μόνο συμφερόντων.

Οι απειλές, η προσπάθεια τρομοκράτησης και η λασπολογία κατά συναδέλφων Γεωπόνων δεν είναι σημερινό φαινόμενο, απλά το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τέτοια περιστατικά και αποσκοπούν να σταματήσει η δραστηριότητα του ελεγκτικού μηχανισμού του Υπ.Α.Α.Τ., προκειμένου κάποιοι να καταστρατηγούν ανενόχλητοι τη σχετική νομοθεσία. Δυστυχώς σε τέτοιες πρακτικές κλείνουν το μάτι και αυτοδιοίκητοί παραγοντίσκοι με νοοτροπία επαρχιώτη πολιτευτή του 19 αιώνα, που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες που θεωρούν ότι στην περιοχή τους μπορεί να εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα το δόγμα «L’ etat, c’ est moi»!!!!

Μετά τις απειλές, εκφοβισμούς που έχουν δεχθεί οι συνάδελφοι Γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ & ΠΕ) Ηρακλείου κατά τον έλεγχο φυτοπροστατευτικών προϊόντων ακολούθησε σειρά απειλών και υβριστικών επιθέσεων κατά συναδέλφων του ΠΚΠΦΠ & ΠΕ Θεσ/νικης και κυρίως του ΠΚΠΦΠ & ΠΕ Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια εκτάκτων ελέγχων που γίνονται αυτή την περίοδο.

Για να επιτεθούν μάλιστα κατά των συναδέλφων του ΠΚΠΦΠ & ΠΕ Ιωαννίνων επιστρατεύτηκαν και τοπικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής Ηπείρου που δημοσίευσαν ανακριβή και παραπλανητικά δημοσιεύματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στους υπεύθυνους των συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης θέτουμε τα εξής ερώτημα και αναμένουμε άμεσα απάντηση:

Από πότε η τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αποτελεί γραφειοκρατία;Γνωρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τις εξαγωγές δεν είναι δεν είναι οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι αλλά η αποστολή στις αγορές του εξωτερικού προϊόντων που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων;Ποια στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους και αφήνουν σαφής υπαινιγμούς για την ακεραιότητα του ελεγκτικού μηχανισμού;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν καλύτερη απόδειξη για τη σημασία που έχουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. για τη στήριξη των παραγωγών αλλά και την ανάγκη επιστροφής των ΔΑΟΚ στο Υπ.Α.Α.Τ., πού είναι πάγια θέση της ΠΟΓΕΔΥ, προκειμένου αυτές να μη δέχονται πιέσεις από «τοπικούς παράγοντες».

Η ΠΟΓΕΔΥ κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς που ασκούν με το καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και είναι σε συνεργασία με τους Νομικούς της Συμβούλους προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πετύχει αυτό.

Τέλος καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να πάρει δημόσια θέση και να στηρίξει τον Ελεγκτικό μηχανισμό καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον του.

Η καταγγελία που έφτασε στο Agro24

Επιστροφή φορτίων ακτινιδίων από την Ηγουμενίτσα, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου, της υπηρεσίας ελέγχου, παρατηρήθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, η αθάνατη γραφειοκρατία, (ή μήπως και κάτι άλλο;) έβαλε το χέρι της και μπλόκαρε φορτίο ακτινιδίων που τηρούσε όλες τις προδιαγραφές που ο (απαράδεκτος κατά τα άλλα…) νόμος ορίζει, δηλαδή, ήταν σε κλουβάκια 15 κιλών, με σήμανση σε κάθε παλέτα, με brix μεγαλύτερα του 6,2% και όλα τα νόμιμα συνοδευτικά έγγραφα. Η μόνη παρατυπία που βρήκαν οι γραφειοκράτες των υπηρεσιών, ήταν κάποια φύλλα, σε μία ή δύο συσκευασίες.

Αντί για το λόγο αυτό, να γίνει μια απλή σύσταση συμμόρφωσης για να εξαχθεί κανονικά το ευπαθές φορτίο, εκείνοι το σφράγισαν και το επέστρεψαν στο συσκευαστήριο στην Άρτα με κίνδυνο την καταστροφή του ολοκληρωτικά και την απώλεια χιλιάδων ευρώ για τους παραγωγούς και κατ’ επέκταση για το εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας-lockdown σχεδόν σε όλη την Ευρώπη όπου τα ακτινίδια της Ελλάδος είναι περιζήτητα.Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στις εξόδους της χώρας, αντί–σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας- να βλέπουν την ουσία, ασχολούνται με σχολαστικότητα και στο γράμμα του νόμου, εγείροντας απορίες και ερωτηματικά τι πραγματικά εξυπηρετούν και τι θέλουν να επιτύχουν, με τέτοιες συμπεριφορές.

Οι ακτινιδιοπαραγωγοί της Άρτας, οργισμένοι από αυτές τις συμπεριφορές, στρέφονται προς τα κυβερνητικά όργανα και τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, αναζητώντας την ανάλογη στήριξη, στους δοκιμαζόμενους λόγω κορωνοϊού, παραγωγούς τους πρωτογενούς τομέα, ειδικά που φέτος μετά από πολυετή προσπάθεια συγκεκριμένων ανθρώπων, οι τιμές των ακτινιδίων για τον παραγωγό, κυμαίνονται πάνω από 70 λεπτά.

Τι λέει ο Incofuit Hellas

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, «συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς και προοδευτικά συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες, ανταποκρινόμενες στις κατάλληλες απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης, από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων και εσπεριδοειδών.

Συνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα η απόρριψη και δέσμευση από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές, φορτίων ακτινιδίων, γιατί δεν ήταν τυποποιημένα (δεν είχαν επεξεργασθεί σε τυποποιητήριο, είχαν ανάμειξη διαφόρων μεγεθών και ποιοτικής κατάταξης προϊόντα με χνούδι, κοτσάνι και φύλλα «ένδειξη χειροτοποθέτησης στον αγρό», χωρίς σήμανση σε κάθε συσκευασία με αναγραφή της παρτίδας του εμπορεύματος για την πλήρη ιχνηλασιμότητά του και κατά συνέπεια προς ευκολία «ιταλοποίησης του» ιδέ φωτό) συσκευασμένα με το χέρι στον αγρό. Παρά το ότι την μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία της τυποποίησης και συσκευασίας στο εξαγόμενο προϊόν αναμένεται να την ωφεληθεί ο Ιταλός τυποποιητής, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις οι παραβάτες «Έλληνες έμποροι» της σχετικής ΚΥΑ διαμαρτύρονται εντόνως «για υπερβάλλοντα ζήλο» των ελεγκτικών αρχών της εφαρμογής της. Τα ακτινίδια αυτά δεν προορίζονται για την ιταλική καταναλωτική αγορά αλλά για το συσκευαστήριο κάποιου Ιταλού εμπόρου, προκειμένου να διατεθούν σαν ιταλικά ακτινίδια, πρακτική που νομίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί καθόλου τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας ακόμη και στον λιμένα της Πάτρας, του Προμαχώνα (που τελευταία υπάρχει λόγω ελέγχων στην Ηγουμενίτσα εκτροπή φορτώσεων) και στις Εθνικές οδούς που δραστηριοποιήθηκαν ήδη συνεργεία ελέγχου τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και «νέκρωσης των φυτών ακτινιδιάς (Moria) που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα αλλά επιπρόσθετα και την αποτροπή κυκλοφορίας (μανταρινιών, πορτοκαλιών) φυσικών και αποπρασινισμένων χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους».

Και τη φετινή χρονιά εμφανίστηκαν προβλήματα στις παρτίδες ακτινιδίων που εξάγονται, κυρίως από την Άρτα προς την Ιταλία. Τις προηγούμενες χρονιές το πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι η συγκομιδή γινόταν πρόωρα με αποτέλεσμα τα ακτινίδια να εξάγονται «ξινά» και οι καταναλωτές του εξωτερικού, όπως και οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να απορρίπτουν τα ελληνικά προϊόντα. Φέτος, οι παρατυπίες έχουν να κάνουν με την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι τις νομοθετικές διατάξεις και τυχαίνει και φέτος να είναι από την Άρτα, δυσφημώντας τους νομότυπους και ποιοτικούς παραγωγούς.

Αυτό που συνέβη φέτος είναι ότι μετά από ελέγχους των γεωτεχνικών του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σταμάτησε η εξαγωγή παρτίδας ακτινιδίων που δεν ακολουθούσε τις προδιαγραφές της Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο Agro24 (και σε όλα τα τοπικά και αγροτικά sites) το «μπλοκάρισμα» της εξαγωγής ήταν «δι’ ασήμαντον αφορμή», δηλαδή για… δύο φυλλαράκια.

Η άλλη πλευρά όμως, που είναι οι ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο ανήκει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, καταγγέλει ότι υπέστη εκφοβισμό και ότι για πολλοστή φορά εμποδίζονται οι έλεγχοι.

Επειδή το έργο έχει επαναληφθεί και τα προηγούμενα χρόνια, κάτι πρέπει να γίνει ώστε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η νομοθεσία και να διασφαλίζεται το ελληνικό προϊόν και η φήμη των Ελλήνων παραγωγών στο εξωτερικό. Όσοι δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη, καλύτερα να μην εξάγουν και να διαθέσουν την παραγωγή τους σε άλλα κανάλια διανομής. Βέβαια, αυτό δεν θα γίνει, ιδιαίτερα σε χρονιές όπως η φετινή, που η ζήτηση ακτινιδίων και άλλων φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι αυξημένη… Πάντα οι αγορές της Ιταλίας και της Ευρώπης είναι πιο ελκυστικές…

Η καταγγελία της ΠΟΓΕΔΥ για παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτών

Είναι γνωστό ότι ο ελεγκτικός ρόλος των Γεωπόνων είναι πολλαπλός αφού αποσκοπεί στην ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και την υγεία του φυτικού κεφαλαίου, την ορθολογική χρήση φυτοπροταστευτικών προϊόντων και διεξάγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η αποτελεσματικότητα αυτών των ελέγχων αποδεικνύεται περίτρανα αφ’ ενός από ότι δεν έχουμε διατροφικές κρίσεις στην χώρα μας και αφ’ ετέρου ότι τα ελληνικά τρόφιμα έχουν κατακτήσει παγκοσμίως φήμη ως ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.

Όπως όμως αποδεικνύεται αυτό ενοχλεί κάποιους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους αδιαφορώντας αν οι πρακτικές που εφαρμόζουν είναι ολέθριες για την ελληνική γεωργία. Δυσανασχετούν αυτοί που αρνούνται να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας δημιουργώντας μεταξύ των άλλων και αθέμιτο ανταγωνισμό ως προς ομοειδείς επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Είναι αυτοί που θεωρούν τους πελάτες τους στο εξωτερικό ως «μιας χρήσης» αδιαφορώντας για την ποιότητα ή ασφάλεια των προϊόντων που διακινούν με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση των ελληνικών προϊόντων. Είναι όμως τραγικό να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές και συνεταιρισμοί που υποτίθεται ότι προασπίζουν πρωτίστως τα συμφέροντα των παραγωγών αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ενεργούν για την προάσπιση προσωπικών και μόνο συμφερόντων.

Οι απειλές, η προσπάθεια τρομοκράτησης και η λασπολογία κατά συναδέλφων Γεωπόνων δεν είναι σημερινό φαινόμενο, απλά το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τέτοια περιστατικά και αποσκοπούν να σταματήσει η δραστηριότητα του ελεγκτικού μηχανισμού του Υπ.Α.Α.Τ., προκειμένου κάποιοι να καταστρατηγούν ανενόχλητοι τη σχετική νομοθεσία. Δυστυχώς σε τέτοιες πρακτικές κλείνουν το μάτι και αυτοδιοίκητοί παραγοντίσκοι με νοοτροπία επαρχιώτη πολιτευτή του 19 αιώνα, που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες που θεωρούν ότι στην περιοχή τους μπορεί να εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα το δόγμα «L’ etat, c’ est moi»!!!!

Μετά τις απειλές, εκφοβισμούς που έχουν δεχθεί οι συνάδελφοι Γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ & ΠΕ) Ηρακλείου κατά τον έλεγχο φυτοπροστατευτικών προϊόντων ακολούθησε σειρά απειλών και υβριστικών επιθέσεων κατά συναδέλφων του ΠΚΠΦΠ & ΠΕ Θεσ/νικης και κυρίως του ΠΚΠΦΠ & ΠΕ Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια εκτάκτων ελέγχων που γίνονται αυτή την περίοδο.

Για να επιτεθούν μάλιστα κατά των συναδέλφων του ΠΚΠΦΠ & ΠΕ Ιωαννίνων επιστρατεύτηκαν και τοπικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής Ηπείρου που δημοσίευσαν ανακριβή και παραπλανητικά δημοσιεύματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στους υπεύθυνους των συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης θέτουμε τα εξής ερώτημα και αναμένουμε άμεσα απάντηση:

Από πότε η τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αποτελεί γραφειοκρατία;Γνωρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τις εξαγωγές δεν είναι δεν είναι οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι αλλά η αποστολή στις αγορές του εξωτερικού προϊόντων που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων;Ποια στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους και αφήνουν σαφής υπαινιγμούς για την ακεραιότητα του ελεγκτικού μηχανισμού;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν καλύτερη απόδειξη για τη σημασία που έχουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. για τη στήριξη των παραγωγών αλλά και την ανάγκη επιστροφής των ΔΑΟΚ στο Υπ.Α.Α.Τ., πού είναι πάγια θέση της ΠΟΓΕΔΥ, προκειμένου αυτές να μη δέχονται πιέσεις από «τοπικούς παράγοντες».

Η ΠΟΓΕΔΥ κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς που ασκούν με το καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και είναι σε συνεργασία με τους Νομικούς της Συμβούλους προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πετύχει αυτό.

Τέλος καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να πάρει δημόσια θέση και να στηρίξει τον Ελεγκτικό μηχανισμό καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον του.

Η καταγγελία που έφτασε στο Agro24

Επιστροφή φορτίων ακτινιδίων από την Ηγουμενίτσα, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου, της υπηρεσίας ελέγχου, παρατηρήθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, η αθάνατη γραφειοκρατία, (ή μήπως και κάτι άλλο;) έβαλε το χέρι της και μπλόκαρε φορτίο ακτινιδίων που τηρούσε όλες τις προδιαγραφές που ο (απαράδεκτος κατά τα άλλα…) νόμος ορίζει, δηλαδή, ήταν σε κλουβάκια 15 κιλών, με σήμανση σε κάθε παλέτα, με brix μεγαλύτερα του 6,2% και όλα τα νόμιμα συνοδευτικά έγγραφα. Η μόνη παρατυπία που βρήκαν οι γραφειοκράτες των υπηρεσιών, ήταν κάποια φύλλα, σε μία ή δύο συσκευασίες.

Αντί για το λόγο αυτό, να γίνει μια απλή σύσταση συμμόρφωσης για να εξαχθεί κανονικά το ευπαθές φορτίο, εκείνοι το σφράγισαν και το επέστρεψαν στο συσκευαστήριο στην Άρτα με κίνδυνο την καταστροφή του ολοκληρωτικά και την απώλεια χιλιάδων ευρώ για τους παραγωγούς και κατ’ επέκταση για το εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας-lockdown σχεδόν σε όλη την Ευρώπη όπου τα ακτινίδια της Ελλάδος είναι περιζήτητα.Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στις εξόδους της χώρας, αντί–σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας- να βλέπουν την ουσία, ασχολούνται με σχολαστικότητα και στο γράμμα του νόμου, εγείροντας απορίες και ερωτηματικά τι πραγματικά εξυπηρετούν και τι θέλουν να επιτύχουν, με τέτοιες συμπεριφορές.

Οι ακτινιδιοπαραγωγοί της Άρτας, οργισμένοι από αυτές τις συμπεριφορές, στρέφονται προς τα κυβερνητικά όργανα και τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, αναζητώντας την ανάλογη στήριξη, στους δοκιμαζόμενους λόγω κορωνοϊού, παραγωγούς τους πρωτογενούς τομέα, ειδικά που φέτος μετά από πολυετή προσπάθεια συγκεκριμένων ανθρώπων, οι τιμές των ακτινιδίων για τον παραγωγό, κυμαίνονται πάνω από 70 λεπτά.

Τι λέει ο Incofuit Hellas

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, «συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς και προοδευτικά συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες, ανταποκρινόμενες στις κατάλληλες απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης, από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων και εσπεριδοειδών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts