Η πρώτη παρτίδα έκτακτων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών κοστολογίων στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής κλείδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να δίνει το πράσινο φως σε κρατικές ενισχύσεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατευθυνθούν στην επιδότηση αγοράς λιπασμάτων και ενέργειας.

 

Αυτή η πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης του κόστους αφήνει κρίσιμες εκκρεμότητες στον τομέα της κτηνοτροφίας, με την Κομισιόν να εξετάζει πλέον σοβαρά την επαναφορά του μέτρου του 7χίλιαρου, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν .

Οι εξελίξεις από το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα ήρθαν να επικυρώσουν τις διαρροές περί ενεργοποίησης του αποθεματικού κρίσης, από το οποίο στην Ελλάδα αναλογούν 26 εκατ. ευρώ, ποσό που η χώρα μπορεί να προσαυξήσει κατά 200% με εθνικούς πόρους, διαμορφώνοντας έτσι ένα ταμείο ύψους 78 εκατ. ευρώ. Η εξειδίκευση της εργαλειοθήκης αυτής θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 23 Μαρτίου από την Κομισιόν και περιλαμβάνεται η παύση της υποχρέωσης αγρανάπαυσης.

Στο πεδίο των πολιτικών προτεραιοτήτων του μπλοκ, τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η σιωπηρή παραδοχή της Κομισιόν για αναβολή της Πράσινης Στρατηγικής. Ωστόσο δεν δόθηκαν απαντήσεις στο ζήτημα της κτηνοτροφίας, ή της αλλαγής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, θέματα τα οποία φέρεται ότι συζήτησαν οι υπουργοί με την Επιτροπή στο περιθώριο των διαβουλεύσεων και χωρίς επίσημο ύφος.

Εδώ λοιπόν εντοπίζεται και η πρόταση ενεργοποίησης του Μέτρου 21 που προσφέρει έως 7.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση ανάλογα το µέγεθός της και όπως φαίνεται στόχος θα είναι να στηριχτεί πρώτα ο κλάδος της κτηνοτροφίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts