τρακτερ

Σε συγκεκριμένα ερωτήματα της ρουμανικής προεδρίας, για τις μελλοντικές δράσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών στην Ε. Ε, καλούνται να τοποθετηθούν οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών-μελών, στη Σύνοδο του Συμβουλίου στις 28 Ιανουαρίου. Από τη σύνοδο αυτή αναμένονται αποφάσεις καθοριστικές για το στρατηγικό σχέδιο της Ε. Ε για την ενίσχυση αυτών των καλλιεργειών.

Τα ζητούμενα τα οποία τίθενται προς συζήτηση στο Συμβούλιο είναι αφενός τι είδους εργαλεία προτείνει ο κάθε υπουργός για τη χώρα του, ώστε να υποστηριχτεί η ανάπτυξη των συγκεκριμένων καλλιεργειών και εάν η έκθεση που έχει ήδη υιοθετηθεί παραλείπει να επισημάνει πιθανές ευκαιρίες και αφετέρου, στο πλαίσιο της ευελιξίας που παρέχει στα κράτη-μέλη η ΚΑΠ μετά το 2020 για εθνικά σχέδια, εάν θα μπορούσε η εθελοντική υποστήριξη σε συνδυασμό με το στρατηγικό σχέδιο να είναι ένα κατάλληλο εργαλείο για την ενίσχυση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην Ε. Ε, υποκείμενο στην προσαρμογή των ποσοτικών ορίων.

Στόχος τα μη γενετικώς τροποποιημένα

Στην πρόσκληση της ρουμανικής προεδρίας επισημαίνεται το έλλειμμα πρωτεϊνούχων ως μακροχρόνιο χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής γεωργίας. Αυτό, σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα των μη πρόσφορων αγρονομικών συνθηκών, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των συγκεκριμένων καλλιεργειών. Σε σχέση με άλλες αροτραίες καλλιέργειες και με τη σόγια, που εισάγεται από τρίτες χώρες, και της αδασμολόγητης πρόσβασης, που εκχωρήθηκε ως μέρος των εμπορικών συμφωνιών της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, το ότι η σόγια που προέρχεται από τρίτες χώρες είναι σε υψηλό ποσοστό γενετικά τροποποιημένη. Ενώ στην Ευρώπη είναι ισχυρή η ζήτηση για μη τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές, ενισχύει την υπόθεση της ώθησης της παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μέσα στην  Ε. Ε. Ακόμη, σημειώνεται πως βάσει του ποσοστού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, που ποικίλλει ανάλογα με το είδος, η Ε. Ε χρειάζεται να πραγματοποιεί εισαγωγές ύψους 17 εκατ. τόνων ακατέργαστης πρωτεΐνης (από τους οποίους 13 εκατ. τόνοι είναι προϊόν σόγιας) κυρίως από Η.Π. Α, Βραζιλία και Αργεντινή.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts