ΟΠΕΚΕΠΕ, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε

Συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προσπαθεί να δημιουργήσει σε ένα παράλληλο καθεστώς κατάθεσης των δηλώσεων της ΕΑΕ 2023 – ΟΣΔΕ.

 

Συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προσπαθεί να δημιουργήσει σε ένα παράλληλο καθεστώς κατάθεσης των δηλώσεων της ΕΑΕ 2023 – ΟΣΔΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στη διαλειτουργικότητα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2023.

Ο ΑγροΤύπος έχει από την πρώτη στιγμή αναφερθεί στην προσπάθεια να έχουμε μια επανά;ληψη της περιόδου 2017-2019 αλλά με μια πιο σύγχρονη μορφή που θα περιλαμβάνει τα data (δεδομένα).

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν στη δημόσια κρατική πλατφόρμα Gov.gr. Τώρα ανοίγει το σύστημα και με τη διαλειτουργικότητα θα γίνει προσπάθεια να έχουμε μια παράλληλη ιδιωτική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν όσοι αγρότες θέλουν να καταθέτουν τις δηλώσεις του 2023. Το λεγόμενο API θα μπορεί να συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι θα δίνουν οι ιδιώτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο το αντίγραφο της αίτησης και όχι τα στοιχεία (data). Για να κάνει ελέγχους ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει ο ιδιώτης να του δίνει αυτά τα στοιχεία. Αλλά μπορεί ο ιδιώτης να τα «κλειδώνει» και ο δημόσιος οργανισμός ελέγχου δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση και δεν θα κάνει ελέγχους (έχει συμβεί στο παρελθόν). Το επόμενο βήμα θα είναι να κάνει ελέγχους η ιδιωτική εταιρεία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάρει από τον δημόσιο Gov.gr όλα τα στοιχεία των αγροτών οπότε θα έχει τα πλήρη στοιχεία όλης της επικράτειας της χώρας.

Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:
«Η περσινή απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για μεταφορά της εφαρμογής της ΕΑΕ στο Κυβερνητικό Νέφος (gcloud) ήταν η πρώτη φάση υλοποίησης του στρατηγικού στόχου που έχει ο Οργανισμός για εξωστρέφεια και διαφάνεια. Φέτος, ολοκληρώνεται αυτός ο στόχος καθώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι δυνατή μέσω διεπαφής (API), η διαλειτουργικότητα μεταξύ της ΕΑΕ και τρίτων εφαρμογών (που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές) τις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν για την καλύτερη υποστήριξη των δικαιούχων.

Η εξέλιξη αυτή, ανοίγει νέους δρόμους στην εποχή της ψηφιακής γεωργίας, διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα συστημάτων, μια κίνηση που αποτελούσε συστηματική επιδίωξη τόσο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και του ΥπΑΑΤ. Προσφέροντας ασφαλή και αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων, αυτή η διεπαφή (API) ενισχύει την ομαλή λειτουργία όλων των εφαρμογών που σχετίζονται με την ελληνική γεωργία, καθιστώντας την πληροφορική υποδομή του οργανισμού ένα ισχυρό εργαλείο για τη σύγχρονη γεωργία και την ελληνική οικονομία.

Στις παρακάτω διευθύνσεις παρέχονται οι προδιαγραφές του API σε openAPI YAML format. To ένα link αφορά στην ΕΑΕ και το άλλο στους παραμετρικούς πίνακες της ΕΑΕ.
Εδώ link αφορά στην ΕΑΕ
Εδώ link παραμετρικούς πίνακες της ΕΑΕ».

Recommended Posts