Προσαρμογές στα κριτήρια για την κατανομή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα όσπρια και επέκταση του καταλόγου των επιλέξιμων παραγωγών ζητά, μεταξύ άλλων,

η Ελλάδα συνυπογράφοντας κοινή δήλωση με την Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Ισπανία σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης φυτικών πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Όπως αναφέρουν, η κρίση του Covid-19 υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων και να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες. Η ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών αναμένεται να επιτρέψει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της στρατηγικής από το «αγρόκτημα στο πιρούνι», μειώνοντας την ανάγκη για λιπάσματα, διασφαλίζοντας καλύτερη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ζώων και των αροτραίων καλλιεργειών και ενθαρρύνοντας τη διαφοροποίηση της ανθρώπινης διατροφής. Τα προαναφερθέντα κράτη μέλη υπογραμμίζουν τη σημασία των δράσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ιδίως η εθελοντική συνδυασμένη στήριξη για την προώθηση της ανάπτυξης των οσπρίων. Έτσι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα κράτη μέλη ζητούν τις συγκεκριμένες προσαρμογές.

Η εν λόγω δήλωση πρόκειται να απασχολήσει την σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα την πράσινη αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ, περιλαμβανομένων μέτρων όπως τα οικολογικά προγράμματα και ο κανονισμός για τα στρατηγικά σχέδια.

Την δήλωση των 15 κρατών μελών έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει η γαλλική αντιπροσωπεία και το πλήρες περιεχόμενό της έχει ως εξής:

Κοινή δήλωση της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης φυτικών πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή γεωργία

Στο Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου 2019, όταν η Επιτροπή παρουσίασε την έκθεσή της 22ας Νοεμβρίου 2018 σχετικά με την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά κράτη μέλη ζήτησαν να ληφθεί υπόψη, στη μελλοντική ΚΓΠ, η ανάγκη αύξησης της περιοχές με όσπρια και να ενθαρρύνουν την αλλαγή στις πρακτικές διατροφής των ζώων, ιδίως προς τη μεγαλύτερη αυτονομία των ζωοτροφών σε επίπεδο εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, πολλά κράτη μέλη υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Σόγιας» στις 17 Ιουλίου 2017, προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη της παραγωγής σόγιας και οσπρίων με σκοπό την αύξηση της καλλιέργειας, της επεξεργασίας και της χρήσης τοπικά παραγόμενων πρωτεϊνών για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Έκτοτε, η πανδημία του Covid-19 επιβεβαίωσε τη στρατηγική φύση του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων και την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων και η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους για τη χρήση λιπασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι, οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τη γεωργία της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας:

1. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι η ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην Ένωση:

– είναι ένας τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών από τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν στις στρατηγικές «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» και «Βιοποικιλότητα»,

– συμβάλλει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και στη μείωση της τροπικής αποψίλωσης των δασών,

– μπορεί να φέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες στους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, εξασφαλίζοντας προμήθειες σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και περιορίζοντας την έκθεσή τους σε μεταβλητότητα τιμών, αλλά και επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φυτικές πρωτεΐνες στα τρόφιμα, δίνοντάς τους έτσι τα μέσα να ανταποκριθούν απαίτηση των πολιτών για μεθόδους παραγωγής που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και φιλικές προς την καλή μεταχείριση των ζώων

2. ΘΕΩΡΟΥΝ ότι η μετάβαση των γεωργικών και τροφίμων συστημάτων προς πιο βιώσιμα μοντέλα περιλαμβάνει:

– την ανάπτυξη οσπρίων που μπορούν να μειώσουν την ανάγκη λιπασμάτων σε αμειψισπορά,

– την προώθηση συστημάτων κτηνοτροφίας που βασίζονται σε ζωοτροφές, τα οποία αξιοποιούν περισσότερο το διατροφικό δυναμικό των οσπρίων της χλόης και των ζωοτροφών και ενθαρρύνουν τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ζώων και των αροτραίων καλλιεργειών στα εδάφη,

– την ανάπτυξη αλυσίδων οσπρίων για κατανάλωση από τον άνθρωπο, που θα συνοδεύει τη διαφοροποίηση της διαιτά του,

3. ΘΕΩΡΟΥΝ ότι η ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών θα είναι δυνατή μέσω της κινητοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, των απαραίτητων επενδύσεων για την ανάδειξη και ενίσχυση των αλυσίδων αξίας φυτικών πρωτεϊνών και με οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη καλλιεργούμενων περιοχών

4. ΘΕΩΡΟΥΝ ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όλο το φάσμα των εργαλείων της μελλοντικής ΚΓΠ για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της ανάπτυξης της παραγωγής οσπρίων1 και ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η στοχοθετημένη υποστήριξη για την αύξηση των καλλιεργούμενων περιοχών μέσω, μεταξύ άλλων, εθελοντικών στήριξη εισοδήματος, όπως συνιστά η Επιτροπή στην έκθεσή της 22ας Νοεμβρίου 2018 ·

5. ΕΥΧΟΝΤΑΙ να διασφαλιστεί ότι ένας συνδυασμός μεταξύ οσπρίων και γρασιδιού είναι επιλέξιμος για συζευγμένη εισοδηματική στήριξη, καθώς η φύτευση λιβαδιών με ένα τέτοιο μείγμα είναι ένα σημαντικό μέσο για την αύξηση των πρωτεϊνικών πόρων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ·

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr/

Recommended Posts