Έκπληξη προκάλεσε στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών η κίνηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, να καλέσει για πρώτη φορά με επίσημη ανακοίνωσή της τους παραγωγούς σε προ-πωλήσεις,

διαπιστώνοντας ότι οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος είναι στα ίδια επίπεδα της περσινής σεζόν συγκομιδής, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 9 Ιουλίου η ΔΟΒ, αλλά ήταν λίγο πολύ γνωστή από τις προηγούμενες ημέρες στους κύκλους των βαμβακοπαραγωγών, με το παρόν ενημερώνονται οι παραγωγούς – μέλη της ότι έχουν τη δυνατότητα σε συνεργασία με εκκοκκιστήρια της επιλογής τους να προβούν σε προπώληση συσπόρου βάμβακος προκειμένου να οριστικοποιήσουν μέρος της τιμής της παραγωγής του.

Σε πρώτη φάση αρκετοί ήταν οι αγρότες που αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την ανακοίνωση αυτή, από την άποψη ότι καλούνται να δεσμεύσουν προϊόν που θα συγκομιστεί αργότερα και να πληρωθούν τότε (με την παράδοση), την τρέχουσα τιμή, που αντιστοιχεί γύρω στα 40-42 λεπτά το κιλό.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως έμπειροι αγρότες φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι τη δυνατότητα που τους παρέχεται, καθώς έτσι μπορεί να επιτευχθεί διασπορά στο… ρίσκο, ένα ρίσκο που ειδικά σε περίοδο πανδημίας όπως η σημερινή είναι εξαιρετικά μεγάλο και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο του βάμβακος.

Η κίνηση της ΔΟΒ δεν είναι στα πλαίσια της απόφασης Κόκκαλη πριν ένα χρόνο περίπου για τις πωλήσεις βάμβακος με υπογραφή σύμβασης και βάσει υγρασίας

«Η ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, με την οποία καλούνται οι βαμβακοπαραγωγοί σε προ-πωλήσεις βάμβακος, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή ή ύποπτη. Ουσιαστικά έτσι δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να κάνει προ-πώληση ορισμένης ποσότητας από εκείνη που θα συλλέξει σε τιμές όμως λίγο πιο κάτω από τις τρέχουσες της αγοράς. Δηλαδή αν πάει τώρα να κάνει προ-πώληση κάποιος παραγωγός θα πάρει μια τιμή γύρω στα 40 λεπτά ανά κιλό. Αν θυμηθούμε τι έγινε πέρσι με τις τιμές, σε μια χρονιά μάλιστα χωρίς ανωμαλίες λόγω κορονοϊού, τότε εύκολα κανείς μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Επιπλέον είμαι της άποψης ότι για να μειώσει κανείς το ρίσκο σε μια δουλειά, όπως η πώληση αγροτικών προϊόντων, πρέπει να την κάνει (την πώληση) τμηματικά μέσα στη χρονιά», σχολίασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από την Λάρισα, αναφορικά με το κάλεσμα της ΔΟΒ στους παραγωγούς.

Θετικά είδε την ανακοίνωση της ΔΟΒ και ο κ. Θεόδωρος Βουλγαρέτσιος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Cotton Farsala

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts