Σοβαρά προβλήματα ζημιών είχαμε από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

 

Στην κεντρική και δυτική Μακεδονία εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες.

Ζημιές στην Φλώρινα και ο δήμος Αμυνταίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στα κεράσια έχουμε μια απελπιστική κατάσταση. Μιλάμε ότι ακόμη και μετά τη διαλογή οι ποσότητες στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες είναι μη εμπορεύσιμες. Τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα που ήταν στην συγκομιδή έχουν και αυτά ζημιές. Τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα δεν μπορούν να συγκομιστούν μηδική, κριθάρια και σιτάρια. Γίνονται αναγγελίες ζημιάς στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Κοζάνης. Είμαστε απλήρωτοι όμως από τις ενστάσεις του 2021 του ΕΛΓΑ. Επίσης οι διορθώσεις του 2022 ακόμη περιμένουμε να πληρωθούν».

Στην Εορδαία της Κοζάνης οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα τα χωράφια με καλλιέργειες πατάτας να έχουν σαπίσει.

Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων της Χαλκιδικής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το Σάββατο (17/6) είχαμε μεγάλες ποσότητες βροχής σε ολόκληρη την Χαλκιδική. Τα χωράφια με αροτραίες καλλιέργειες είναι πλημμυρισμένα αλλά ακόμη δεν έχουμε εικόνα της ζημιάς. Οι ελιές έχουν ήδη πρόβλημα ακαρπίας. Τα βερίκοκα πάνε προς χυμοποίηση λόγω των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα την περιοχή. Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κώττας, παραγωγός πυρηνόκαρπων από την Μέση της Ημαθίας, «το Σάββατο και Κυριακή (17 και 18 Ιουνίου) έπεσαν μεγάλες ποσότητες βροχής στην περιοχή. Τα κεράσια έχουν ολική ζημιά. Όμως και οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται αυτή την εποχή έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα. Το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας, έχει ανακοινώσει αναγγελία ζημιών για την βροχόπτωση στις 12/06/2023 σε κεράσια και μηδικές. Αλλά δεν έχει ανακοινώσει κάτι για ροδάκινα και νεκταρίνια».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts