καλαμπόκι

Την προσπάθεια για καλλιέργεια επίσπορου καλαμποκιού σε αρδευόμενα χωράφια αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, καλλιεργητής από τη Νιγρίτα Σερρών και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).

 

Την προσπάθεια για καλλιέργεια επίσπορου καλαμποκιού σε αρδευόμενα χωράφια αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, καλλιεργητής από τη Νιγρίτα Σερρών και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).

Όπως υποστηρίζει πριν από δέκα χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια για επίσπορη καλλιέργεια καλαμποκιού. Επειδή στην περιοχή έχουμε αρκετά χωράφια με κριθάρια μετά τον αλωνισμό, που γίνεται τον Ιούνιο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίσπορη καλλιέργεια καλαμποκιού 110 ημερών.

Χρειάζεται πολύ εργασία και δεν αφήνει εισόδημα στον αγρότη. Ούτε καν τον κτηνοτρόφο συμφέρει για παραγωγή ζωοτροφής για ιδία χρήση.

Μετά τον αλωνισμό κριθαριού θα πρέπει μέσα σε 3 ημέρες να γίνουν όλες οι εργασίσες στο χωράφι για να γίνει η σπορά. Τον Ιούλιο που γίνεται η γονιμοποίηση του καλαμποκιού οι υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως έχουμε φέρνουν μειωμένες αποδόσεις. Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις αρδεύσεις.

Όλα αυτά μιλάμε όταν τα κάναμε όταν το πετρέλαιο ήταν στα 1,30 ευρώ το λίτρο και το κόστος άρδευσης ήταν πολύ χαμηλό λόγω τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το 2011, που είχαμε την πρώτη χρονιά πιλοτικής καλλιέργειας, οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και είχαμε στην συγκομιδή αποδόσεις 1.200 κιλά το στρέμμα, όταν σε μια κανονική καλλιέργεια έχουμ μέση απόδοση στα 1.400 κιλά το στρέμμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts