Ανάμεσα στα 0,99 σεντς με 1 δολάριο έναντι του αμερικανικού νομίσματος διαμορφώνεται πλέον η αξία του -πιο αδύναμου από το 2002- ευρώ, σε μια εξέλιξη που τουλάχιστον για τα αγροτικά εμπορεύματα και την πορεία των εξαγωγών έρχεται να ευνοήσει τις ευρωπαϊκές παραγωγές.

 

Από τα σιτηρά και το βαμβάκι μέχρι μεταποιημένα προϊόντα, όπως είναι το κρασί, η φέτα, οι κομπόστες ή το ελαιόλαδο, το αδύναμο ευρώ, έρχεται να διευκολύνει την υπόθεση της τιμής τους στις διεθνείς αγορές, αφού πλέον φαντάζουν πιο φθηνά στους αγοραστές. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η πορεία του ευρώ θα συνεχίσει πτωτικά και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 0,95 σεντς του δολαρίου το προσεχές διάστημα.

Αυτή η συναλλακτική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων που παράγονται εντός της ζώνης του ευρώ, έχει ήδη περάσει στα «βιβλία» εταιρειών και εξαγωγέων του χώρου με αναφορά στις παγκόσμιες αγορές. Σε ένα ακραίο παράδειγμα, αναφέρεται ότι η πολυεθνική Unilever, που με πλούσιο χαρτοφυλάκιο στον τομέα του τρόφιμου, κατέγραψε συναλλαγματικό όφελος 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου, του ρεάλ Βραζιλίας και της ρουπίας Ινδίας έναντι του ευρώ.

Σε ένα παράδειγμα πιο κοντά στην πραγματικότητα μιας καθετοποιημένης αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα, έστω ότι ένας εξαγωγέας στις ΗΠΑ ζητούσε τιμή μονάδας για μια φιάλη ελαιόλαδο 20 ευρώ. Σε αυτό το παράδειγμα η τιμή μονάδας πέρυσι (με την αξία του ενός ευρώ κοντά στο 1,20 δολάρια) διαμορφωνόταν στα 25 δολάρια, με τον αμερικανό καταναλωτή να πληρώνει στο ράφι ακόμα και 30 δολάρια για το προϊόν. Φέτος η τελική τιμή του ίδιου προϊόντος θα μπορούσε να πέσει ακόμα και κάτω από τα 25 δολάρια, χωρίς να αλλάξει η τιμή εξαγωγής (20 ευρώ η φιάλη).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts