Γεωπόνοι-εκτιμητές βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στον κάμπο της Χαλάστρας και πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια για να αποτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας και της καταγραφής των ζημιών από τους εμπειρογνώμονες οι βαμβακοπαραγωγοί αναμένεται να προχωρήσουν σε ομαδικές αγωγές κατά του Γενικού Οργανισμού Εγγύων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και των δύο αντλιοστασίων της Χαλάστρας, ζητώντας αποζημιώσεις.  

Η παράκτια περιοχή της Χαλάστρας όπου βρίσκονται οι συγκεκριμένες καλλιέργειες αποτελεί μία μικρή Ολλανδία καθώς η στάθμη της θάλασσας είναι ψηλότερα από το κάμπο. Τα αντλιοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή διώχνουν το νερό που φτάνει στα κανάλια από τον Άγιο Αθανάσιο και την Χαλκηδόνα, ρίχνοντας το στη θάλασσα. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, τα αντλιοστάσια δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα στραγγιστικά κανάλια, πνίγοντας τις καλλιέργειες.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε σοβαρά προβλήματα με το ΓΟΕΒ. Ο οργανισμός είναι παρατημένος στο έλεος του Θεού λες και λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών αν και πληρώνονται από αυτούς. Ή νερό δεν θα έχουμε και το φράγμα θα είναι σπασμένο ή αποστράγγιση δεν θα μπορούμε να κάνουμε γιατί τα αντλιοστάσια είναι για γκρέμισμα» είπε στο ethnos.gr ο Λεωνίδας Κουιμτζής αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας και επί 18 χρόνια πρόεδρός του. Η περιοχή διαθέτει δύο αντλιοστάσια τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 60.

«Δεν έχουν αλλάξει ούτε μία βίδα σ΄ αυτά» είπε ο κ. Κουιμτζής και πρόσθεσε: «Τα έξοδα αγγίζουν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα. Να καίγονται βαμβάκια επειδή το νερό κατέληξε στη θάλασσα είναι κάτι που δει το χωράει ο νους μας. Εμείς ζητούσαμε μέχρι χθες να μαζέψουμε την παραγωγή μας. Από δω και πέρα θα κάνουμε αγωγές είτε μεμονωμένα είτε μαζικά προκειμένου να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για την καταστροφή των καλλιεργειών μας».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς το βαμβάκι αν «κρατήσει» νερό τρεις μέρες καταστρέφεται καθώς αν και ανοίγει εύκολα το φυτό, δεν έχει παραγωγή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts