χωραφι

Για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην εγχώρια οικονομία και την άνοδο τιμών που παρατηρείται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μίλησε το πρωί της Τετάρτης (07/06) στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98.9, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς.

 

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σατολιάς μίλησε για τη δύναμη του πρωτογενούς τομέα και για το «αποτύπωμα» της στην ελληνική οικονομία, στο περιβάλλον και στη διατροφική αλυσίδα. «Πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό τομέα, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμη με ουσιαστική στήριξη» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και συμπλήρωσε πως «πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη του αγροτικού κλάδου. Τα ως άνω μέτρα ευελπιστούμε να ληφθούν υπόψη από τη νέα κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο και να εισακουστούν τα προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών και κατ’ επέκταση των αγροτών». «Να διευκρινίσουμε πως όταν αναφερόμαστε στην έννοια «στήριξη», μιλούμε για σχεδιασμό, για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να καταστήσουμε έναν ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης και τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Σατολιάς ανέφερε πως: «Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της χώρας ακόμη δεν έχουν θερίσει, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής». Υπενθυμίζουμε, πως μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ ανακοίνωσε πως έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς ο κ. Σατολιάς για την εκτίναξη του κόστους στα παγωτά, που αγγίζει μέχρι και το 69%, κατέστησε σαφές πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτινάχθηκε το κόστος της εκτροφής, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και της μεταποίησης με αποτέλεσμα τη μετέπειτα άνοδο των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο καλάθι των καταναλωτών. Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ συμπλήρωσε πως η αύξηση του κόστους των προϊόντων οφείλεται και στο διαχρονικό πρόβλημα των παραβάσεων στην αγορά και δη στα ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντα.

Τέλος, ο κ. Σατολιάς δήλωσε κλείνοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου της κτηνοτροφίας, καθώς λειτουργούν συμφέροντα ενάντια των κτηνοτρόφων, που πλήττουν το προϊόν και το εισόδημά τους.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:

Recommended Posts