Γατζωμένη στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των ουκρανικών αποθεμάτων δείχνει πως είναι τις τελευταίες ημέρες η ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών, η οποία έπειτα από το πρώτο σοκ της διόρθωσης δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης έως ότου πέσει το επόμενο σήμα για κίνηση. 

 

Με άλλα λόγια, η αγορά αναμένει έναν καταλύτη, πιθανότατα από την Ουκρανία, ο οποίος θα δώσει αφορμή για μια πιθανή ανάκαμψη των τιμών ή το ακόμα πιο πιθανό, αφορμή περαιτέρω πτώσης. Άλλωστε, ανεξάρτητα από την ευκολία με την οποία θα απελευθερωθούν οι περίπου 20 εκατ. τόνοι σιτηρών της Ουκρανίας, στο κοντινό ορίζοντα διαφαίνονται οι ενισχυμένες σοδειές της Βόρειας Αμερικής.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν καθυστερήσουν να φτάσουν στην φυσική αγορά οι πρώτοι τόνοι από τα ουκρανικά αποθέματα, κάτι που προεξοφλούν ειδικά στη Γαλλία, από τον Σεπτέμβριο ένα νέο κύμα πιέσεων από την ενισχυμένη προσφορά των καναδέζικων και αμερικάνικων αλωνιών θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη επίδραση για τις τιμές θα είχε το ενδεχόμενο η απελευθέρωση των αποθεμάτων να συμπέσει με τα αλώνια της Β. Αμερικής.

Όλα πάντως δείχνουν ότι η διόρθωση θα έχει τον πρώτο λόγο τουλάχιστον μέχρι να περάσει και το φθινόπωρο του 2022.

Μια προαναγγελθείσα πτώση στη Φότζια

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδεικτική των πραγματικών θεμελιωδών στην αγορά είναι η περίπτωση του σκληρού σίτου. Επειδή εδώ τα ουκρανικά αποθέματα θα μπορούσαν μόνο έμμεσα να επιδράσουν στην τιμή του, πιέζοντας σημαντικά το μαλακό σιτάρι και δημιουργώντας ανάλογο κλίμα στην αγορά, η αποκλιμάκωση από τα 580 ευρώ ο τόνος ήταν θέμα χρόνου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts