Αύξηση σε ετήσια βάση παρουσιάζει η παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε., χαμηλά επίπεδα κάτω του μέσου όρου πενταετίας για την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ η παραγωγή γάλακτος ακολουθώντας την ζήτηση παραμένει σταθερή.

Αναλυτικότερα, η κατάσταση της παραγωγής των κύριων αγροτικών τομέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως παρουσιάστηκε στην Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνεδρίασε στις Βρυξέλες έχει ως εξής:

Σιτηρά – ελαιούχοι

Η τελευταία πρόβλεψη για τη συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ για το 2021/22 είναι τώρα 291 εκατομμύρια τόνοι, αύξηση κατά 3,4 % σε ετήσια βάση (+4,1 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας), ιδίως χάρη στην ανάκαμψη της παραγωγής σίτου που εκτιμάται στα 130,6 εκατομμύρια τόνους (+7,3 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας). Η παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να φτάσει τα 69,4 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,1 % σε ετήσια βάση (+3,1 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας). Δεδομένης της χαμηλότερης παραγωγής χοίρειου κρέατος στην ΕΕ, η ζήτηση ζωοτροφών είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, σημειώνοντας πτώση κατά 0,18 %.

Οι τιμές των σιτηρών στην ΕΕ παραμένουν γενικά υψηλές λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και της επιδείνωσης των συνθηκών καλλιέργειας στη Νότια Αμερική. Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ εκτιμάται στα 30,5 εκατομμύρια τόνους το 2021/22. Αυτή η ετήσια αύξηση κατά 7 %, μετά την πτώση του 2020/21, αναμένεται να διευκολύνει την αγορά της ΕΕ παρέχοντας μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αν και η προσφορά ελαιοκράμβης αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω των χαμηλών αρχικών αποθεμάτων. Παρά τις υψηλές τιμές, οι παραγωγοί σε ορισμένα τμήματα της Ένωσης, όπως στη Φινλανδία και στη Ρουμανία, δεν μπορούν να επωφεληθούν λόγω της μικρής συγκομιδής.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr

Recommended Posts