Ανακούφιση σε χιλιάδες παραγωγούς φέρνει η είδηση, που πληροφορήθηκε η «ΥΧ» λίγη ώρα πριν από την έκδοση της εφημερίδας, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ενέκρινε μόλις το απόγευμα της Πέμπτης 2/5 το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2019.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την έγγραφη υποβολή του αιτήματος στην Κομισιόν, ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του τμήματος Γεωργίας και Αγροτ. Ανάπτυξης της Επιτροπής, Jerzy Bogdan Plewa, έδωσε το πράσινο φως στην ηγεσία του ΥΠ. Α. Α. Τ. Πλέον, αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης, που θα σφραγίσει και επίσημα τη νέα περίοδο υποβολής των δηλώσεων.

Μάλιστα, νωρίτερα, σε επικοινωνία της «ΥΧ» με ανώτατο στέλεχος του τμήματος Γεωργίας της Κομισιόν, ενημερωθήκαμε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη-μέλη» και ότι «αξιολογούνται οι δυνατότητες για να δοθεί επιπλέον ευελιξία στην προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης.

Μονόδρομος

Η είδηση ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού», καθώς μέχρι την Παρασκευή 3/5, ελάχιστες ημέρες δηλαδή πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου, μόλις το 12,4% των παραγωγών είχε οριστικοποιήσει τη δήλωσή του.

«Πρόκειται για εξαιρετικό νέο, εφόσον επαληθευτεί η είδηση», τονίζει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΔημ. Καπνιάς.

«Η παράταση αποτελεί και τη μοναδική λύση για να συγκεντρωθούν ομαλά και εγκαίρως οι αιτήσεις, καθώς ο χρόνος έως τις 15 Μαΐου δεν είναι αρκετός και φέτος τη χρειαζόμασταν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει εφησυχασμό. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και εγρήγορση για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία», συμπληρώνει.

Πράγματι, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι έως τις 15 Μαΐου είναι σχεδόν απίθανο να έχουν υποβάλει την Ε. Α. Ε όλοι οι παραγωγοί. Η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε φέτος στην έναρξη της διαδικασίας, η περίοδος του Πάσχα που ακολούθησε, αλλά και οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες που κρατούν σε πολλές περιοχές τους αγρότες στα χωράφια, αποτελούν τις βασικές αιτίες της μικρής ροής στη συλλογή των δηλώσεων.

Παράλληλα, όμως, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί, οι οποίοι είχαν από καιρό επαναπαυτεί, θεωρώντας βέβαιη την παράταση. Είναι σημαντικό, πάντως, να επισημανθεί ότι, έως ότου κοινοποιηθεί η απόφαση της Κομισιόν, οι παραγωγοί οφείλουν να είναι εμπρόθεσμοι, δηλαδή έως τις 15 Μαΐου. Ενδεικτικό της ροής των αιτήσεων είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των περίπου 645. 000 οριστικοποιημένων αιτήσεων το 2018, μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί μόλις 80.200.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts