Το 70 με 80% της εγχώριας παραγωγής ξερού κρεμμυδιού παράγεται στο νομό Βοιωτίας, αλλά φέτος καταγράφεται πτώση στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Το 70 με 80% της εγχώριας παραγωγής ξερού κρεμμυδιού παράγεται στο νομό Βοιωτίας, αλλά φέτος καταγράφεται πτώση στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Στο κόκκινο από άποψη βιωσιμότητας βρίσκονται οι παραγωγοί ξερού κρεμμυδιού της περιοχής Θήβας, που αποτελεί την πλέον παραγωγική ζώνη της χώρας όσον αφορά το συγκεκριμένο προϊόν.

Οι αγρότες, λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας όπως λένε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο μπαίνουν μέσα, καθώς πωλούν τα αποθηκευμένα προϊόντα τους, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, που αγγίζει πλέον τα 23 λεπτά το κιλό, όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών, κ. Χρήστος Σαμπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος τα στρέμματα που σπάρθηκαν με ξερό κρεμμύδι είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Ο ίδιος πάντως καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με ξερό κρεμμύδι. Με αφορμή την κατάσταση ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάοτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε όσο πιο αναλυτικά μπορούμε το κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού στον κάμπο της Βοιωτίας, η οποία καλύπτει σε ποσοστό το 80% της εγχώριας παραγωγής, για την καλλιεργητική περίοδο 2021 η οποία ολοκληρώθηκε καθώς και για την νέα καλλιεργητική περίοδο 2022 η οποία είναι προ των πυλών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts