γαλα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «γαλα ελαςς» να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να έχει συμφωνήσει με τον γνωστό τυροκόμο Μπίζιο της περιοχής, για τη διάθεση ενός σημαντικού μέρους από την παραγωγή γάλακτος που θα συγκεντρώσει τη νέα χρονιά (σημειωτέον ότι η νέα γαλακτοκομική περίοδος αρχίζει αυτές τις μέρες) στην τιμή των 90 λεπτών το κιλό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αντίστοιχη τιμή για το γάλα που παρέλαβε η εν λόγω τυροκομική επιχείρηση από τον Συνεταιρισμό την προηγούμενη χρονιά ήταν στα 80 λεπτά το κιλό, δηλαδή 10 λεπτά χαμηλότερα.

Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στο κλίμα της αγοράς και να βελτιώσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική θέση των κτηνοτρόφων, μετά από μια τριετία μεγάλων δυσκολιών στη διάρκεια της οποίας η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Βεβαίως, η αντιστροφή του κλίματος βασίζεται σε θεμελιώδη στοιχεία, όπως είναι η δραστική μείωση των αποθεμάτων φέτας, ο περιορισμός του ζωικού κεφαλαίου, όπως και των αποδόσεων σε αιγοπρόβειο γάλα, η ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης και η σταδιακή βελτίωση της τιμής της φέτας.

Εν τω μεταξύ, νέο κύκλο… ζυμώσεων σε πολλά επίπεδα, έχει προκαλέσει μεταξύ των συντελεστών του κλάδου της Φέτας η πολυσυζητημένη συνάντηση των Τρικάλων την οποία πρώτη αποκάλυψε προ δεκαημέρου η Agrenda. Τόσο στην προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΓΑΠ στη Λάρισα, όσο και στην επακόλουθη για την προσεχή Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, συνάντηση κτηνοτρόφων και λοιπών συντελεστών του κλάδου στον Τύρναβο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές του θέματος.

Αυτό το οποίο δείχνει να ανατρέπει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες, μετά τη γνωστή πρωτοβουλία Σαράντη η οποία φαίνεται να βρίσκει ζωηρές αντιδράσεις, είναι το σημείο της διακήρυξης (13 θέσεων) που προέκυψε από τη συνάντηση των Τρικάλων και κάνει λόγο για συμμετοχή στη Διεπαγγελματική της Φέτας, μόνο των παραγωγικών οργανώσεων και όχι των συνδικαλιστικών φορέων των παραγωγών (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδίες Κτηνοτρόφων κ.α.)

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr

Recommended Posts