Περαιώθηκαν οι εξαγωγές θερινών φρούτων, όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα, καρπούζια, με κατ όγκο αύξησής τους + 1,6% και ελαφρά κατ΄ αξία αύξηση μεσοσταθμικά κατά μονάδα, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ για τα κεράσια καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ βάσει αναγγελιών.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής:«Περαιώθηκαν οι εξαγωγές  ροδάκινων, νεκταρινιών και καρπουζιών με αύξηση τους κατ όγκο + 1,6% (καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ τα κεράσια βάσει αναγγελιών) και με ελαφρά αύξηση κατ αξία μεσοσταθμικά κατά μονάδα έναντι αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με αυξανόμενους ρυθμούς η συγκομιδή (η οποία βρίσκεται προς το τέλος της) και η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, με αύξηση της ζήτησης στις καταναλωτικές αγορές και με τις τιμές στα ίδια επίπεδα με της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Επίσης συνεχίσθηκε η εξαγωγή υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών ακτινιδίων».

Ειδικά για τι θέμα των ακτινιδίων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit -Hellas, κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης δήλωσε «παρά τις συνεχείς επισημάνσεις για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή  της ισχύουσας νομοθεσίας υπήρξε και υπάρχει πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων (μη ανταποκρινομένων στα προβλεπόμενα σάκχαρα 6,2 Brix και την ξηρά ουσία 15%) δεν διενεργούνται έλεγχοι μετά το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών, παρά την διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων. Οι μέχρι σήμερα (27/9) διακινηθείσες ποσότητες ακτινιδίων ανέρχονται σε 4.699 τόνους, έναντι 1.638 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκ των οποίων 543 έναντι 117 προς Ιταλία αντίστοιχα».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts