Σε βάθος δεκαετίας τοποθετεί η Παγκόσμια Τράπεζα την επιστροφή βασικών δεικτών της οικονομίας σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα εκείνων που είχαν σχηματιστεί την μέρα πριν από την πανδημία.

Εξαίρεση στην βραδυκίνητη ανάκαμψη των οικονομικών κλάδων συνιστούν σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ο τομέας των μετάλλων και της αγροτικής παραγωγής, που έχουν να περιμένουν για το 2021 μετριοπαθείς αυξήσεις των τιμών κατά 2% και 1% αντίστοιχα. Μάλιστα η ενίσχυση των τομέων αυτών αποδίδεται στην εντυπωσιακή επιστροφή της οικονομίας της Κίνας αλλά και στις αναταράξεις που έχουν σημειωθεί στις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες αναμένεται ότι θα ευνοήσουν τα αγροτικά εμπορεύματα και, ιδίως για τις τιμές εκείνων που αποτελούν αντικείμενο υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το σιτάρι, το βαμβάκι και το ρύζι, διαμορφώνοντας μια σταθερή ανοδική τάση. Η αποδυνάμωση του δολαρίου, ιδίως αν συνεχίσει να εξασθενεί, έχοντας ήδη απωλέσει το 5% της αξίας του από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, μπορεί να συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού για τις αγορές κλίματος, ενισχύοντας τα εμπορεύματα αυτά.

Αν και παράγοντας επιβαρυντικός για την γενική εικόνα της οικονομίας, το χαμηλό κόστος ενέργειας έρχεται και αυτό να ευνοήσει την αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, η ενέργεια είναι μια σημαντική συνιστώσα κόστους για τις περισσότερες καλλιέργειες, με απευθείας κανάλια (τιμές πετρελαίου) και έμμεσα κανάλια (τιμές χημικών και λιπασμάτων). Οι τιμές τόσο για την ενέργεια όσο και για τα λιπάσματα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 (κατά 9% και 3% αντίστοιχα). Ωστόσο η αύξηση αυτή έρχεται μετά από μια πτώση για το 2020, που γράφει το 33% στην περίπτωση του πετρελαίου και το 10% στην περίπτωση των λιπασμάτων.

Μια πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παραγωγής για μια σειρά εκτατικών καλλιεργειών, επισημαίνει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία συνδυάζει την εξέλιξη αυτή και με την ενίσχυση της ζήτησης για βασικά προϊόντα αγροδιατροφής και αγροτικές πρώτες ύλες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts