Οι σοβαροί κίνδυνοι που θέτει το σύστημα επισήμανσης ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων Nutri – Score, που έχει υιοθετηθεί προαιρετικά στη Γαλλία, για ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα όπως το λάδι,

το μέλι και γενικότερα για προϊόντα που προωθούνται μέσω της μεσογειακής διατροφής, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες στα πλαίσια συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και συναίνεση σχετικά με την αναγραφή τη προέλευσης στην συσκευασία των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, αναφέρονται τα εξής: «Το απόγευμα της Τρίτης (15 Δεκεμβρίου) οι υπουργοί θα επιδιώξουν να υιοθετήσουν με συναίνεση συμπεράσματα σχετικά με την επισήμανση της διατροφής, το προφίλ των θρεπτικών συστατικών και την επισήμανση της προέλευσης. Η Προεδρία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο κειμένου που θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει περαιτέρω τις διαφορετικές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκλίνουσες απόψεις που εξέφρασαν τα κράτη μέλη στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου.

Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν για τη σημασία της επισήμανσης της καταγωγής για τους καταναλωτές και πολλούς παραγωγούς και χαιρέτισαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πραγματοποιήσει εκτίμηση επιπτώσεων της επέκτασης της υποχρεωτικής ένδειξης προέλευσης σε άλλα προϊόντα. Όσον αφορά τη διατροφική επισήμανση της συσκευασίας, τα κράτη μέλη εμφανίστηκαν, ωστόσο, διαιρεμένα σχετικά με το αν θα προτιμούσαν ένα χρωματικό κωδικοποιημένο σύστημα επισήμανσης που θα αξιολογούσε τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου (σ.σ. όπως το Nutri – Score) ή ένα σχήμα που θα επαναλάμβανε απλώς με άλλες μορφές την ενέργεια και το περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών του τροφίμου στο πίσω μέρος της συσκευασίας».

Θυμίζουμε πως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με το σύστημα σήμανσης Nutri – Score στοχεύοντας στην ενημέρωση των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή “υγιεινών τροφών”, η στάθμιση των τροφών γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα λίπη, τα σάκχαρα και το αλάτι των τροφών, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως συνέπεια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λίπη όπως το λάδι και υγιεινά σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα.

Ο κίνδυνος για τα ελληνικά προϊόντα προκύπτει από την υιοθέτηση αυτού του συστήματος και από άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία, για την ώρα, σε προαιρετικό επίπεδο.

Τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου

Όσον αφορά το πλήρες πρόγραμμα της σημερινής συνεδρίασης η οποία θα ξεκινήσει στις 10.00 (ώρα Βρυξελλών) τα κυριότερα σημεία της της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:

Οι υπουργοί σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το επόμενο έτος όσον αφορά τα ακόλουθα αποθέματα:

-Ατλαντικός και Βόρεια Θάλασσα

-ορισμένα αποθέματα βαθέων υδάτων

-Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts