φασόλια, φασολοπαραγωγοί

«Φουντώνει» η αγανάκτηση στους φασολοπαραγωγούς από τη Δυτική Μακεδονία. Οι τελευταίοι προσφεύγουν στον Εισαγγελέα και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς βλέπουν το προϊόν τους να απαξιώνεται στην αγορά, από τα εισαγόμενα φασόλια που «βαφτίζονται»… Καστοριάς και Πρεσπών, με συνέπεια οι τιμές να κατρακυλούν σε μη βιώσιμα επίπεδα και ίδιοι να «βουλιάζουν» στα χρέη.

Ο κύβος ερρίφθη για την αναζήτηση προστασίας στη Δικαιοσύνη , σε σύσκεψη που συγκλήθηκε, μεταξύ των διοικήσεων των αγροτικών συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων του νομού, με συμμετοχή και της αντίστοιχης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος».

Ήδη νομικός σύμβουλος των οργανώσεων έλαβε εντολή να συντάξει τη μηνυτήρια αναφορά. Η αναφορά θα κατατεθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, το αργότερο έως τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου. Ενώ δρομολογείται επίσης η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης «καρτέλ» στη βάση εναρμονισμού τιμών, για χειραγώγηση της αγοράς.

«Δεν πάει άλλο. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Η ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά έχει επιτρέψει να γίνονται ελληνοποιήσεις μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων φασολιών. Πέρυσι, για να καταλάβετε, πάνω από 70% του προϊόντος που κυκλοφορούσε στην αγορά ήταν κινέζικα φασόλια που πωλούνταν ως ελληνικά», είπε στο Agronews ο παραγωγός Θ. Μάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού.

 

Διαβάστε τη συνέχεια σε www.agronews.gr

Recommended Posts