σταφύλια, αμπελουργία, αγρότες, βάρος

Σε φάση δρομολόγησης περνά πλέον ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία. Δόθηκε ήδη στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) η τελική πρόταση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με το πλάνο δράσης και έγινε αναλυτική παρουσίαση του, χθες πριν από την γενική συνέλευση της οργάνωσης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΔΟΑΟ, ο υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Στρατηγικό Σχέδιο θα είναι έγκαιρα έτοιμο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό. Εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα του κλάδου για κάλυψη του κόστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν, υπάρχει τρόπος να αναζητηθούν. Ακόμη, ο υπουργός εξήρε το πνεύμα ενότητας και λειτουργίας της ΕΔΟΑΟ, τονίζοντας ότι παράγει έργο. Σχετικά με τον ΕΦΚ στο κρασί είπε χαρακτηριστικά ότι ο κύκλος έκλεισε.

Μιλώντας ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου Β. Αργύρης επισήμανε την ανάγκη κάλυψης του έργου από την πολιτεία, ως ελάχιστη ανταπόδοση της υπέρμετρης επιβάρυνσης του κλάδου από την τριετή εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί.

Ο κ. Αργύρης συνεχάρη τα στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γ. Ουζουνίδου, και Δ. Τάσκο , ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα σχετικά με τα προγράμματα προβολής και προώθησης σε Τρίτες Χώρες.

Τρία θέματα συζητήθηκαν, επίσης, πριν από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης και συγκεκριμένα η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων παραγωγής και οι επενδύσεις στο πλαίσιο της ΚΟΑ Οίνου (τις εισηγήσεις έκαναν τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ Λ. Κιωκάκης και Δ. Γραμματικός), όπως επίσης και οι εξελίξεις στο πεδίο του οινικού τουρισμού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια σε emvolos.gr

Recommended Posts