τρακτερ, γεωργία, τρακτερ, καλλιέργειες

Οδηγό με διευκρινήσεις για τους απλήρωτους παραγωγούς της ενιαίας ενίσχυσης ανάρτησε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Οργανισμός πληρωμών ενημερώνει τους αγρότες ότι, σε περιπτώσεις που επιλέξιμες εκτάσεις εμπλέκονται σε δασικές κατηγορίες των κυρωμένων Δασικών Χαρτών, οι σχετιζόμενες ενισχύσεις θα υπολογιστούν σε επόμενες πληρωμές, με την προϋπόθεση ότι αυτοί οι παραγωγοί έχουν προβεί σε ενεργοποίηση των εργαλείων που προβλέπονται στο Εγχειρίδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ & ΟΠΕΚΕΠΕ, Εργαλεία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών», που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα αποσταλεί στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Με βάση την ενεργοποίηση των εργαλείων που προβλέπονται στο ανωτέρω εγχειρίδιο, ο Ο. Π. Ε. Κ. Ε. Π. Ε θα παραλαμβάνει σχετικό επικαιροποιημένο αρχείο πριν από κάθε πληρωμή από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

Για τις εκτάσεις που υφίστανται δικαστικές προσφυγές, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία του Ο. Π. Ε. Κ. Ε. Π. Ε προσωρινή διαταγή ή απόφαση αναστολής εκτέλεσης από το αρμόδιο καθ’ ύλην δικαστήριο, υποδεικνύοντας τη συγκεκριμένη έκταση, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από τον Οργανισμό.

Στις περιπτώσεις, όπου με το πέρας της σύνθετης αυτής διοικητικής διαδικασίας, εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί των αιτήσεων των παραγωγών, θα εφαρμοστούν ανάλογα τα όσα ισχύουν για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Η ανακοίνωση αυτή θα αποσταλεί με ηλεκτρονικό μήνυμα στις προσωπικές ηλεκτρονικές δ/νσεις των εμπλεκόμενων παραγωγών, στο οποίο θα υποδεικνύονται και τα εμπλεκόμενα αγροτεμάχια, καθώς και με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, το οποίο θα τους παραπέμπει στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, για την αναζήτηση των εν λόγω στοιχείων. Για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση που αφορά στην αίτησή τους, οι παραγωγοί μπορούν να αποτείνονται στα κατά τόπους ΚΥΔ καθώς και τις περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο. Π. Ε. Κ. Ε. Π. Ε, ενώ για τα θέματα ενεργοποίησης των εργαλείων στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Κίνδυνος και για τους εξόφληση του τσεκ από τους δασικούς χάρτες

Απλήρωτοι και τον Δεκέμβριο (εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και καταβολή πρασινίσματος) κινδυνεύουν να μείνουν όσοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και δεν έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Μάλιστα όπως τονίζουν στο Agronews γεωπόνοι – μελετητές που ασχολούνται με το ΟΣΔΕ, οι δασικοί χάρτες αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια και άλλων σημαντικών πληρωμών όπως η εξισωτική, οι συνδεδεμένες και ειδικές ενισχύσεις. Επίσης προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις πιστώσεις για τα γεωργό – περιβαλλοντικά προγράμματα όπως η «Βιολογική Καλλιέργεια» και η «Μείωση της Ρύπανσης Νερού».

Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οι μελετητές προτείνουν – προκειμένου να δοθεί λύση – εφόσον είναι ανοικτή ακόμη η διαδικασία εξαγοράς και έγκρισης επέμβασης καθώς και η εφαρμογή του άρθρου 67 του Ν 998/1979 για αντιρρήσεις δασωμένων αγρών, να δοθεί η δυνατότητα τα κατά τόπους Δασαρχεία / Διευθύνσεις Δασών να δεχτούν τις αιτήσεις των παραγωγών που εντάσσονται στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν παραπάνω και να ενσωματώσουν άμεσα στους αρχικά μερικώς κυρωμένους Δασικούς Χάρτες τα νέα Αγροτεμάχια προκειμένου να ενημερωθεί η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και να γίνει ολική εκκαθάριση με τη δεύτερη πληρωμή, αυτή των Χριστουγέννων.

Διαβάστε αναλυτικά σχετικό άρθρο που απέστειλε στο Agronews o κ. Γεώργιος Χρ. Δημόκας, πρώην Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, γεωπόνος Μελετητής στη Μαγνησία:

Η πληρωμή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/10 με πολλούς παραγωγούς λόγω δασικών να παρατηρούν περικοπές στα χρήματά τους, μικρές ή μεγάλες. Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί που έχουν πρόβλημα;

Όπως τονίσαμε και στο άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 24/10 είναι οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις είναι Αγροτεμάχια εντός των νέων αρχικά μερικώς κυρωμένων δασικών χαρτών με χαρακτηρισμό ζώνης «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ, και μπορούν να τα διαπιστώσουν στους φορείς που έχουν υποβάλλει την ΕΑΕ του έτους 2018. Οι εκτάσεις αυτές έχουν διαφορετική απεικόνιση στο χάρτη καθώς παρουσιάζονται με μπλε χρωματισμό.

 

Ποιες είναι αυτές οι εκτάσεις; Ποιοι παραγωγοί θίγονται; Τι χάνουν και τι πρέπει να γίνει; Τι προτείνουμε; Τι θα συμβεί στο μέλλον; Ας πιάσουμε το πρόβλημα από την αρχή…

Οι περιοχές στις οποίες έχει γίνει αρχική μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών είναι οι παρακάτω περιφερειακές ενότητες: Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και κάποιες μικρές περιοχές για τις περιφερειακές ενότητες της Αργολίδας, της Αττικής, των Δωδεκανήσων, του Έβρου, του Ηρακλείου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, των Κυκλάδων, της Λέσβου, της Ξάνθης, της Πρέβεζας, της Ροδόπης, της Σάμου, της Φθιώτιδας, της Φλώρινας της Χίου σύμφωνα με το ktimanet.gr.

Μια σημαντική διευκρίνιση που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι αρχικώς μερικώς κυρωμένος Δασικός Χάρτης ερμηνεύεται προς το παρόν σε σχέση με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι παραγωγοί / δικαιούχοι δικαιωμάτων δύναται να πληρώνονται για τα συγκεκριμένα Αγροτεμάχια αλλά τα Δασαρχεία / Διευθύνσεις Δασών δεν έχουν εξετάσει ακόμη και σήμερα τα αιτήματα αντιρρήσεων, εξαγοράς και έγκρισης επέμβασης που έχουν υποβληθεί.


Γεώργιος Χρ. Δημόκας, πρώην Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, 
γεωπόνος Μελετητής στη Μαγνησία

Για το λόγω αυτό στις παραπάνω περιοχές οι περισσότεροι παραγωγοί που είχαν προβεί σε αίτηση αντίρρησης πριν την αρχική μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών πληρώθηκαν κανονικά. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις δεν ενσωματώθηκαν στους αρχικά κυρωμένους Δασικούς Χάρτες που απέστειλαν τα κατά τόπους Δασαρχεία / Διευθύνσεις Δασών στον Ο. Π. Ε. Κ. Ε. Π. Ε, μετά την ημερομηνία αρχικής μερικής κύρωσής τους που ξεκινάει από τις 29/12/2017 για την περιοχή των Ιωαννίνων και καταλήγει στις 21/03/2018 για την περιοχή της Πρέβεζας.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές που προαναφέρθηκαν οι αναρτήσεις των αρχικά μερικώς κυρωμένων Δασικών Χαρτών έγιναν στο μεσοδιάστημα. Επίσης πληρώθηκαν κανονικά όσες εξαγορές και εγκρίσεις επέμβασης εξετάστηκαν και ενσωματώθηκαν στους Δασικούς Χάρτες καθώς και Πρόδηλα Σφάλματα που απαντήθηκαν θετικά.

 

Για την συνέχεια της είδησης  στο agronews

Recommended Posts