Οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδά τους για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους εν μέσω μίας δημόσιας κατακραυγής για τη φοροαποφυγή επιχειρήσεων - ιδιαίτερα πολυεθνικών ψηφιακών κολοσσών - και πλούσιων ατόμων. Έχοντας αυτό κατά νου, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα επεκτείνει τον κώδικα δεοντολογίας της για τη φορολογία για να αντιμετωπίσει τα καθεστώτα εταιρικής φορολογίας κρατών - μελών που έχουν γενικά επώδυνες συνέπειες. Ο κώδικας αυτός, που χρονολογείται από το 1997, αποτελεί το εργαλείο της ΕΕ για να βάζει στη μαύρη λίστα επικράτειες, στις οποίες επικρατεί φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή και είχε ως αποτέλεσμα το ξήλωμα σχεδόν 120 τέτοιων καθεστώτων.

Σήμερα, η ΕΕ μπορεί μόνο να αξιολογεί τα «προτιμησιακά» καθεστώτα, για παράδειγμα αν μία χώρα έχει επιβάλει έναν φορολογικό συντελεστή για τις εγχώριες εταιρείες και έναν διαφορετικό για τις διεθνείς εταιρείες. Προηγούμενα σχέδια για αλλαγή των φορολογικών κανόνων της ΕΕ τορπιλίστηκαν από το δικαίωμα βέτο των χωρών - μελών της, το οποίο επιτρέπει σε μία χώρα να μπλοκάρει μία φορολογική μεταρρύθμιση.

Η Κομισιόν, όμως, ανέφερε ότι διερευνά επιλογές για να παρακάμψει το σύστημα του βέτο, πιθανόν με τη χρήση ενός άρθρου της συνθήκης της ΕΕ που επιτρέπει τη λήψη φορολογικών αποφάσεων με πλειοψηφία, αν στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός.

Τα σχέδια της ΕΕ να αντληθούν φόροι από ψηφιακούς κολοσσούς υπέστησαν πλήγμα σήμερα, καθώς το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε εντολή της Κομισιόν στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία.

Οι αλλαγές στους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ πιθανόν θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αντίδραση από χώρες - μέλη που λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να βλάψουν τις οικονομίες τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts