Νέες μεγάλες επενδύσεις με έμφαση στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα σε θερμοκήπια και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, απελευθερώνουν οι προωθούμενες αλλαγές στο ισχύον (από το 2014) θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ανώτατο όριο για τέτοιου είδους παραγωγικές μονάδες στα 500.000 ευρώ.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν ήδη γίνει και οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να «θεραπεύσουν» τη σχετική στρέβλωση, που ισχύει τα τελευταία 6 – 7 χρόνια με τον αναπτυξιακό νόμο κι αποκλείει, επί της ουσίας, όλες τις μεγάλες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, στερώντας του πολύτιμα κεφάλαια και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα, στο οποίο έρχεται να δώσει λύση η Ε.Ε., σχετίζεται με τον περιοριστικό κανονισμό 702 του 2014 (σ.σ. άρθρο 4, παράγραφος 1) και τη μετέπειτα Κοινή Υπουργική Απόφαση της 24ης Νοεμβρίου του 2017 (σ.σ. άρθρο 2, παράγραφος 3), όπου τονίζεται ρητώς ότι στην τρέχουσα προκήρυξη του Νόμος 4399/2016, το ανώτατο ποσό ενίσχυσης για επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα, είναι τα 500.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και ανά έργο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, το σημαντικό αυτό εργαλείο πολιτικής, για την ανάπτυξη της χώρας, κρατά εκτός νυμφώνος σοβαρά επενδυτικά projects τα οποία σχετίζονται κυρίως με τα σύγχρονα θερμοκήπια και τα οργανωμένα μεγάλα βουστάσια, που θα μπορούσαν να στηρίξουν και να εξελίξουν κρίσιμους τομείς της γεωργο-κτηνοτροφίας στην ύπαιθρο.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, τα projects με προϋπολογισμό σημαντικά άνω του 1 εκατ. ευρώ, σε περιφέρειες της χώρας όπου -για παράδειγμα- η ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο ανέρχεται στο 50%, δεν προχωρούν, ακόμη κι αν υπάρχει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το «ταβάνι», στο ποσό της ενίσχυσης, τις καθιστά, στην πραγματικότητα, μη ελκυστικές για όσους έχουν διαθέσιμα κεφάλαια.

Αναγκαία η στήριξη του κλάδου με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία

«Δεν είναι δυνατό να βγαίνουμε από μια βαθιά οικονομική κρίση και όλοι να λένε πως ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας και την ίδια στιγμή να μην αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Είναι μεγάλη αδικία κι έρχεται και σε σύγκρουση με την εκπεφρασμένη, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, πολιτική βούληση για ενεργή στήριξη του κλάδου», τόνισε στην Agrenda σύμβουλος επιχειρήσεων, ο οποίος είναι δέκτης ενδιαφέροντος από τουλάχιστον δύο επενδυτές οι οποίοι θα ήθελαν να αξιοποιήσουν τον αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να επενδύσουν στα θερμοκήπια, αλλά κάνουν πίσω λόγω της χαμηλής ενίσχυσης.

Τυπικό θέμα η αποδοχή του αιτήματος για διόρθωση της στρέβλωσης

Λαμβάνοντας υπόψη τα παράπονα και τα επιχειρήματα των επενδυτών, οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πήραν πρωτοβουλία και απέστειλαν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αρθεί ο συγκεκριμένος όρος.

«Είναι πλέον τυπικό το θέμα. Νομίζω πως θα γίνει δεκτό το αίτημά μας αλλά δεν μπορώ να ριψοκινδυνεύσω μια χρονική πρόβλεψη για το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις», υπογράμμισε στην Agrenda ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Εκτίμησε δε, πως με την εξάλειψη του συγκεκριμένου περιορισμού, από την επόμενη νέα προκήρυξη του αναπτυξιακού νόμου θα κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες θα φέρουν εκσυγχρονισμό στην παραγωγή, βελτίωση ποιότητας και παραγωγικότητας, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των εξαγωγών και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που είναι προϋπόθεση για την αειοφορική ανάπτυξη και ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

«Χρυσή ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα να μην πάει χαμένη»

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts