βαμβάκι

Κάθε ενδεχόμενο αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών για τη μείωση των αποδόσεών τους στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης το 2019 απέκλεισε ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης,

απαντώντας χτες στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα: «Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις από την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) καπνοπαραγωγών – βαμβακοπαραγωγών – σιτοπαραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, που επλήγησαν από ασθένειες το 2018».

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τα λόγια του κ. Βορίδη ότι «η μείωση της παραγωγής στις βαμβακοκαλλιέργειες δεν ήταν αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης αλλά συνδυασμός πολλών και δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση από την οποία να αποδεικνύεται η άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσμενούς κλιματικού φαινομένου και ζημίας. Άρα οι ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειες είναι μη επιλέξιμες».

Ολόκληρη η συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Βορίδη και Αχμέτ, είχε ως εξής:

Νικήτας Κακλαμάνης: Θα συζητηθεί τώρα η πρώτη, με αριθμό 482/5-2-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις από την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) καπνοπαραγωγών – βαμβακοπαραγωγών – σιτοπαραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, που επλήγησαν από ασθένειες το 2018».

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

Ιλχάν Αχμέτ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με αναγκάζετε κατ’ αρχήν να ξαναέρθω με μία νέα επίκαιρη ερώτηση, την οποία είχαμε συζητήσει με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο τον Οκτώβριο του 2019.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι τον Οκτώβριο του 2019, όταν κάναμε τη συζήτηση σε αυτήν την Αίθουσα, σας είχα αναφέρει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί ιδίως στον Νομό Ροδόπης και βέβαια και οι βαμβακοπαραγωγοί. Μάλιστα, σας είχα αναφέρει και μία έκθεση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Ροδόπης, της προϊσταμένης δηλαδή, η οποία διαπίστωνε το εύρος της ζημιάς των καπνοκαλλιεργητών.

Έλεγε ότι η ζημιά αυτή ανέρχεται στο 80%. Καταρχήν μιλάμε για τις ζημιές του 2018, για να είμαστε σαφείς. Την είχε χαρακτηρίσει σε αυτό το δημόσιο έγγραφο ως σοβαρή επιδημία και είχε πει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποζημίωσης αυτής, λόγω της ανάγκης.

Εσείς τότε -διαβάζω από τα Πρακτικά- είχατε πει ο ίδιος εδώ ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να πληρώσετε ή να αποζημιώσετε από τις κρατικές ενισχύσεις ΚΟΕ τους καπνοπαραγωγούς, αρκεί -είπατε- να πληρούνται τα τέσσερα – πέντε στοιχεία του νόμου, διότι αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και δεσμευτήκαμε ενώπιον του Σώματος και ενώπιον του θρακιώτικου λαού, της μειονότητας, της πλειονότητας, όλων, ότι τέλη Οκτωβρίου θα έχετε μία σίγουρη απάντηση.

Μέχρι τώρα, κύριε Υπουργέ, δεν λάβαμε απάντηση από εσάς και ο καπνοπαραγωγοί ρωτούν. Διότι ναι μεν το 2018 -για να πούμε και τα πράγματα με το όνομά τους- είχαν αποζημιωθεί με 100 ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα de minimis βέβαια, ανά στρέμμα, αλλά αυτό το ποσό ήταν ελεημοσύνη. Και μάλιστα εσείς πάλι από το Βήμα της Βουλής είχατε χαρακτηρίσει –κι εγώ είχα συναινέσει- λέγοντας ότι αυτή ήταν μία τακτική προεκλογική τότε, ότι δεν κάλυπτε τη ζημιά των ανθρώπων, 80% ήταν, και από τότε μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αναπληρώσουν το εισόδημά τους. Και, ξέρετε, η καπνοκαλλιέργεια ιδίως βοηθάει και την εθνική οικονομία, διότι είναι μονοκαλλιέργεια, μόνο καπνό καλλιεργούν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι 10 στρέμματα, βοηθάει την εγχώρια καπνοβιομηχανία, βοηθάει να αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο έσοδα και αν δεν τους στηρίξουμε να παράγουν τον καπνό, να τον πουλήσουν, πώς θα αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο εισοδήματα; Άρα η στήριξη των καπνοπαραγωγών δεν είναι μόνο θέμα βιωσιμότητας αυτών των ίδιων, αλλά και μία πράξη στήριξης της εθνικής οικονομίας.

Το ίδιο πρόβλημα είχαν και οι βαμβακοπαραγωγοί, όπως είχαν κι άλλες ομάδες, οι οποίες και αυτές βέβαια έχουν παρόμοιο αίτημα, αλλά νομίζω ότι το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι θέλουν από εσάς να ξέρουν σήμερα οριστικά πλέον αν θα αποζημιωθούν ή όχι ή αν θα περιμένουν ακόμη πέντε μήνες για να ξέρουν τι θα γίνει.

Οπότε, κύριε Υπουργέ, αναμένουμε την απάντησή σας.

Νικήτας Κακλαμάνης: Κύριε Βορίδη, σύντομα και «τσεκουράτα». Ορίστε, έχετε τον λόγο.

Μαυρουδής Βορίδης: Κατά τα ειωθότα. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, πράγματι είχαμε ξανασυζητήσει αυτό το θέμα και απλώς τώρα ήρθε η ώρα να σας απαντήσω επί του ζητήματος που μου είχατε θέσει και μου θέτετε εκ νέου με την ερώτησή σας αυτή.

Η ερώτησή σας αυτή αφορά σε τρεις καλλιέργειες: βαμβακοκαλλιέργειες, χειμερινά σιτηρά και καπνά. Για να θέσουμε λίγο το νομικό περιβάλλον, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων οποιεσδήποτε καλλιέργειες θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες πέντε προϋποθέσεις: η παραγωγή του έτους να έχει ζημιωθεί σε επίπεδο νομού σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 30%, να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης και όχι συνδυασμού πολλών, να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός αυτός από τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία, να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πέμπτον, να έχει ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική τεχνική και να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ζημία και η εξάπλωσή της.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts