Τι δείχνουν τα φρέσκα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τα λεμόνια.

Το 2021/2022 η παραγωγή λεμονιού στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 9%, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 1,57 τόνων. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με το USDA, οφείλεται στη συνολική αναμενόμενη πτώση της παραγωγής στους κύριους χώρες παραγωγής λεμονιού της ΕΕ, την Ισπανία και την Ιταλία. Επιπρόσθετα, η φυτεμένη με λεμονιές έκταση της ΕΕ συνέχισε να ανεβαίνει το 2020-2021 στα 82.320 εκτάρια, κυρίως λόγω της ισχυρής επέκτασης στην Ισπανία.

Σημειωτέον ότι η ισπανική παραγωγή λεμονιού αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της συνολικής ισπανικής παραγωγής εσπεριδοειδών. Σύμφωνα δε με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ισπανίας, η παραγωγή λεμονιού στην Ισπανία για την περίοδο 2021/22 προβλέπεται σε 1 εκατ. τόνο, με τη μείωση να αγγίζει το 11%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την ανθοφορία και την καρποφορία σε ορισμένες περιοχές παραγωγής, επηρεάζοντας κυρίως την ποικιλία Verna.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία αύξησε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με λεμόνια για να καλύψει τις εγχώριες και εξαγωγικές της απαιτήσεις, φθάνοντας σε περίπου 48.000 εκτάρια το 2020. Από αυτήν την έκταση, το 17% αφορά πιστοποιημένα, βιολογικά λεμόνια. Σύμφωνα με την ισπανική βιομηχανία λεμονιού, η χώρα θα συνεχίσει να εδραιώνει την ηγετική, εμπορική της θέση στην ΕΕ. Μετά το Μεξικό και την Αργεντινή, η Ισπανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός λεμονιού στον κόσμο, αλλά ο πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας φρέσκων λεμονιών σε όρους αξίας.

Η ισπανική παραγωγή λεμονιού συγκεντρώνεται στις περιοχές της Μούρθια και της Βαλένθια και στις επαρχίες Μάλαγα και Αλμερία στην Ανδαλουσία. Οι κορυφαίες ποικιλίες λεμονιού που καλλιεργούνται είναι η Fino, που αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής παραγωγής και η Verna, μια ντόπια ποικιλία, που αντιπροσωπεύει το 30%. Η ποικιλία Fino χρησιμοποιείται κυρίως για μεταποίηση.

Περίπου το 25% της ισπανικής παραγωγής λεμονιού προορίζεται για βιομηχανική χρήση, καθώς η Ισπανία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παγκόσμιος μεταποιητής λεμονιού, κυρίως χυμού, αιθέριων ελαίων και αφυδατωμένης φλούδας. Σύμφωνα με τον ισπανικό τομέα λεμονιών, οι πιστοποιήσεις είναι βασικά στοιχεία για τη διαφοροποίηση των ισπανικών λεμονιών και την προώθηση της οικονομικής, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης παραγωγής λεμονιού.

Η Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγική χώρα στο λεμόνι στην ΕΕ μετά την Ισπανία. Η Σικελία είναι η κύρια περιοχή παραγωγής λεμονιού, αντιπροσωπεύοντας το 88% της εγχώριας παραγωγής. Οι Femminello, Siracusano, Lunario, Interdonato, Limone di Sorrento και Limone di Procida είναι οι κορυφαίες ποικιλίες λεμονιών που καλλιεργούνται στη χώρα. Η παραγωγή λεμονιών στην Ιταλία το 2021/22 προβλέπεται να μειωθεί από την προηγούμενη σεζόν λόγω των πλημμυρών που έπληξαν τη Σικελία στα τέλη Οκτωβρίου, προκαλώντας ζημιές σε λεμονιές. Η ιταλική βιομηχανία εσπεριδοειδών εξακολουθεί να εκτιμά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Σικελία.

Εκτιμήσεις για σταθερή παραγωγή στην Ελλάδα

Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα, λέει το USDA, το 2021/2022 αναμένεται να παραμείνει σταθερή στους 88.000 τόνους περίπου. Οι κύριες λεμονοπαραγωγικές περιοχές περιλαμβάνουν την Αχαΐα, την Κορινθία, την Κρήτη και την Λακωνία, που βρίσκονται στη νότια Ελλάδα. Η κυριότερη ποικιλία λεμονιών που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι τα Μαγληνό, του οποίου ο καρπός είναι έντονα αρωματικός με πικρό χυμό. Έχει λεπτή, γυαλιστερή φλούδα και όταν ωριμάσει πλήρως έχει κίτρινο χρώμα. Καλλιεργούνται επίσης οι πρώιμες ποικιλίες Interdonato και Eureka, τονίζει το USDA.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο : https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts