γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Ο αγροτικός τομέας και τα αγροτικά commodities έχουν δει το αναπάντεχο ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδυτικών οργανισμών που το τελευταίο διάστημα ενισχύουν τον όγκο των κεφαλαίων που κατευθύνονται προς την αγροτική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, το τραπεζικό σύστημα δείχνει πως αποκλείει ελαφρά τη καρδία αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους από την πρόσβαση σε ρευστότητα.

Τις δυο αυτές αντιφατικές τάσεις αναδεικνύουν με την αρθρογραφία τους οι Financial Times, που προειδοποιούν ότι η επόμενη εκτεταμένη παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κρίση  δεν αποκλείεται να ξεπηδήσει από τον κλάδο του τροφίμου, όσο το τραπεζικό σύστημα αφήνει χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα την αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικής πρώτης ύλης.

Από όλα τα πολλά προβλήματα που προκλήθηκαν από το Covid-19, τα τρία πιο ορατά ήταν η επισιτιστική ανασφάλεια, η κατάρρευση των μικρών επιχειρήσεων και η αστάθεια των χρηματιστηρίων. Την κατάσταση καθιστά πιο επισφαλή μια ακόμα απροσδόκητη αλλά σημαντική αλλαγή οικονομικής στρατηγικής. Μεγάλες τράπεζες, όπως η ABN Amro, η ING και η BNP Paribas, είτε αποτραβιούνται από τη χρηματοδότηση εμπορίου αγροτικών commodities είτε αποκλιμακώνουν την παρουσία τους. Αυτό θα αφήσει ένα κενό χρηματοδότησης για ορισμένους αγρότες, παραγωγούς και διανομείς αγροτικών προϊόντων, καθώς και αλυσίδες παντοπωλείων και άλλες μικρές και μεσαίες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν κρίσιμα μέρη της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

«Το πρόβλημα είναι σαν ένα τεράστιο παγόβουνο κάτω από την επιφάνεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, κάτι που δεν μπορούμε να δούμε ακόμη, ωστόσο, κατευθυνόμαστε κατά πάνω του», επισημαίνει στους FT ο Μάικλ Γκρηνμπέργκερ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland και πρώην διευθυντής εμπορικών συναλλαγών στην Επιτροπή Εμπορίου και Συναλλαγών Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ανησυχεί διότι εάν οι αγροτικές εταιρείες δεύτερης και τρίτης σειράς μεγέθους – που εξαρτώνται από τέτοια χρηματοδότηση για πράγματα όπως η αποστολή ή η μεταποίηση αλλά και για την αντιστάθμιση των τιμών σε μια ευμετάβλητη βιομηχανία – δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση ή αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερα ποσοστά στους σκιώδεις δανειστές, τότε σύντομα θα βρεθούν εκτός ανταγωνισμού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts